Solen

CME eksplosion og implosion

Studier af et voldsomt soludbrud 12 maj 2012, viser at dette specifikke udbrud var meget anderledes: Normalt eksploderer udbrudene, så "re-connecter" de magnetiske broer, hvorefter CME'en imploderer. Men ved 12 maj udbruddet skete det hele simultant, fordi udbruddet var længere end den normale forsinkelse mellem hændelserne.

Kilde: Royal Astronomical Society


Et lille opfindsomt solteleskop, der blev opsendt med en lille "sounding" raket, har afsløret nye detaljer i Solens atmosføre der kan løse et mysterium.

Voyager 1 sonden som nu er 18 mia. km fra Solen og befinder sig på kanten af Solsystemet, oplevede i April nogle dramatiske ændringer ...

Under soludbrud trækker kraftige magnetfelter varm plasma op fra Solens indre, som falder tilbage til Sol-overfladen Studier af et soludbrud 7 juni, har afsløret at lyset fra "plasket" når den rammer overfladen igen, stammer fra selve materialet og ikke fra overfladen; Den viden kan man bruge til at studere lignende udbrud på andre stjerner.

Kilde: Harvard Smithsonian

Under soludbrud udsender solen buer af varm plasma som forklares af det såkaldte "Flux frysnings-teorem" forklarer Solens flares. Men problemet er at teoremet udelukker at buerne kan mødes igen når først de skilles, selvom man flere gange set dem gøre det.  Men nye modeller viser at det skyldes turbulens i de varme plasma-strømme

Kilde: John Hopkins University og