Solen

Det nye Solteleskop IRIS som er beregnet til at lave højopløsmningsbilleder af Solen, har leveret billeder af detaljer i soludbrud, som kommer bag på forskerne. Solprominencer er den meste kendte del af soludbrud. Men en mindre detalje i udbrudene kaldet "Spiculer" (fontæner) som kun er ca. 10.000km lange opfører sig ikke som forventet.

Og det er godt nyt hævder forskerne, for det gør det muligt at forfine de teoretiske modeller af soludbrudende, og dermed komme et skridt dybere ned.

Kilde: NASAO


Denne video viser en visualsiering af Solens magnetfeltlinier 1997-2013. Man kan se hvordan de grønne og lilla linier skifter side i løbet af Solens 11årige solplet-periode
Kilde: NASA

Asteroiderne 2013UQ4, 2013US10 og 2013UP8's baner om Jorden

31 oktober fandt Catalina Sky Survey, Tucson ikke mindre end 3 nær-Jord asteroider, hvoraf den ene - 2013 US10 - blev karakteriseret som 'meget stor'. Men nye analyser af dens bane viser at den rent faktisk er en langperiodisk komet!. Ingen af de 3 er til nfare for Jorden.

Kilde NASA NEOwatch

Soludbrud

Klimaændringerne er jo meget reelle, men der er lidt usikkerhed om hvor stor en del af det der skyldes Sol-aktivitet - Det er i alt fald altid det klimaskeptikere henviser til. Men en ny undersøgelse af variationerne i Solens udstråling og hvor meget det betyder for Jordens energibalance, konkluderer at Solvariationer kun udgør 10% af forklaringen på klimaændringerne

Kilde: Iopscience


NASA's SDO solteleskop har taget en serie billeder af et soludbrud sidste uge. BIllederne som er sat sammen til denne video, viser bla. en "mur" af materiale bevæge sig frem henover SOlens overflade.
SE MERE på SDO mossionpage