Solen

Solens magnetfelter i Coronosfæren
Solens magnetfelter i Coronosfæren

Solen har et enormt magnetfelt dre strækker sig helt ud i det yderste solsystem, men de seneste års forskning har vist at dens overflade i høj grad er styret af lokale magnetfelter. Analyser og modelleringer af disse magnetfelter i en model PFSS (Potential Field Source Surface), viser meget præcist hvordan de strækker sig. Billedet her er taget med NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO) i UV lys (1710nm) og magnetfeltlinierne som beregnet af PFSS er lagt ovenpå.
Kilde: 'Picturing the Sun’s Magnetic Field' fra NASA
Solstorm Oktober 2015 Et gigantisk udbrud i Solens øvre atmosfære (Coronal hole) giver i disse dage forøget chance for at se nordlys.
Udover den aktuelle solstorm, er der også endnu en solplet på vej ind over solskiven, som kan give mere af samme slags.

Se NASA's Spaceweather
og NOAA's nordlysvarsel
Solpletter i 2003 (C) astronomibladet Sidste måned advarede amerikanske forskere om at vi kunne være på vej mod en ny "lille istid" som den der frøs Europa til, i 1600-tallet
Deres udmelding er siden blevet skarpt kritiseret, men nu melder den internationale IAU sig på banen med nye korrigerede standarder for måling af solaktiviteten. Dermed rammer de både en pæl igennem klimaskeptikeres påstande om at klimaændringerne bare følger Solrytmen og istids-rygterne, ved at afstemme forskellene i 2 historiske solaktivitetsmålings-metoder somhidtil har givet meget forskellige tal.

SE International Astronomical Union
Jorden som den kan have set ud under densidste Solen var usædvanlig stille under den sidste solpletmaksimum-periode. Nu mener engelske forskere at Solen er på vej ind i et nyt a Maunder minimum fra 2030 og de følgende 10-12år . Den lavere solpletaktvitet,vil ifølge forskerne give en periode med lavere soludstråling og dermed koldere temperaturer på Jorden.

Kilder: AFP, University of Northumbria mfl.
Solplet-coronal loops omkring solplet
NASA's Solar dynamics Observatory (SDO) har taget en serie billeder ved forskellige bølgelængder, for at afdække forskellige temperaturer gasser der strækker sig magnetfeltlinierne fra en solplet.

'Coronal Loops Over a Sunspot Group' fra NASA'sSDO