Solen


29 marts fangede Solar Dynamics Observatory rumsolteleskopet dette voldsomme X1-klasse soludbrud på Solen. X-klasse udburd er kraftigste soludbrud, og et X1 klasse er derudover dobbelt så kraftiogt som et X2 som igen er dobbelt så kraftigt som et X3 udbrud. Billedet er en kombination af 2 bølgelængder ved 304 and 171 Ångstrom Kilde: Goddard SPace Center

Et magnetisk stærkt og meget kompleks soludbrud har nu taget sin tredie tur henover solskiven. Første gang den blev observeret fik den navnet AR11944, så AR11967, for nu er være blevet døbt AR11990.

Kilde: NASA/JPL


NASAs SDO sol rumteleskop fangede i forgårs et voldsomt soludbrud


Britiske forskere blev overraskede over at finde store ligheder mellem den måde et soludbrud spredes på og Supernovaresten M1. Forklaringen er, siger de, at begge dele styres af stjernens magnetfelt og dermed kommer til at ligne hinanden.
Kilde: University College of Lonon

Støv i solsystemet

Vand betragtes normalt som noget der kommer til planetsystem ved dannelsen. Men nu har engelske forskere vist at solvinden, når den rammer støv (silicater mm), kan løsrive oxygen- og hyrogen-atomer, sammen med enkelt neutroner som tilsammen kan danne vand. Og ifølge forskerne kan det danne anseelige mængder vand i solsystemet.

Kilde: PNAS