Solen

11 juli opsendte NASA "Hi-C" sonden, som var et solteleskop med et 16megapixel CCD-kamera monteret på en lille Sounding-raket der kun lige kiggede op over atmosfæren i 10 minutter. Men billederne fra Hi-C har alligevel overgået detaljerne af Solens Corona fra selv de største solteleskoper.

Kilde: Harvard Smithsonian


Den enorme solplet "1515" endte i weekenden endelig i et brag af et X-klasse udbrud Kilde: NASA

M-class flare

En stor solplet-gruppe som har fået nr. 1515 har siden 3 juli spyttet 12 M-klasse flares og flere coronal mass ejections eller CME'er. Den seneste flare ramte Jorden 5 juli, og forårsagede et moderat radio black-out som blev klassificeret som et "R2" black-out

Kilde: Solar Dynamics Observatory mission page

Siden Solen i dens nye solcyklus er blevet mere aktiv har de nye sol-observatorier som HiNode kunnet afsløre nye detaljer om hvordan varmen fra Solens indre fordeles op gennem Solens synlige overflade. og de nye studier viser at energien accelereres op gennem overfladen af spiral bevægelser som sættes igang af "fordampning" længere nede.

Kilde: Cambridge University

Europæiske forskere har fundet tornadoer på Solems overflade; Disse tornadoer er små efter Solens forhold, men gigantiske efter Jordiske forhold, og med vindstyrker på op til 100.000km/t. De kan forklare et problem solforskerne hidtil har haft, nemlig hvordan energien transporteres op gennem den synlige overflade (fotosfæren)

Kilde: EU's CORDIS