Solen

Europæiske forskere har fundet tornadoer på Solems overflade; Disse tornadoer er små efter Solens forhold, men gigantiske efter Jordiske forhold, og med vindstyrker på op til 100.000km/t. De kan forklare et problem solforskerne hidtil har haft, nemlig hvordan energien transporteres op gennem den synlige overflade (fotosfæren)

Kilde: EU's CORDIS

Solens atmosfære domineres af gigantiske magnetbroer der hiver plasma og varme op af Solens overflade. Men nu har Solar Dynamics Observatory rumsolteleskopet fundet nogle små løkker af plasma - kun 100km brede eller 10x mindre end de hidtil mindste kendte plasmabroer og væsentligt koldere

Kilde: Solar Dynamcs Obs's missionpage

Nye data fra SOHO og Hinode viser at Solen har skiftet polaritet siden dens solpletminimum - som om der var nogen der havde vendt en stangmagnet.
Det vidste man i forvejen godt at solpletterne gjorde, men ikke dens ydre atmsofære

LÆS MERE på Hinodes missionpage

Solens øvre atmosfære Coronoaen er normalt præges af store huller og støre løkker (loops) af gasser, mens den synlige overflade præges af celler og solpletter. Derfor var det en overraskelse da NASA for nylig fandt et celle-mønster i Coronoaen, som ligner dem på overfladen..

SOHO satellitten har tidligere observeret små hvirvler eller tornadoer på Solen. Men nu har engelske forskere fundet lignende enorme tornadoer over Solens synlige overflade - photosfæren. De (Se billedet) er 200.000km høje og hvirvler flere gasser med temperaturer fra 50.000 til 2 mio. grader Kelvin op fra den 5300grader varme overflade med hastigheder på op til 300.000km/t

"Disse strukturer MÅ spille en rolle i dannelsen af solstormene" siger Dr. Huw Morgan som er en af opdagerne af tornadoerne.

Kilde: Pressemeddelelse fra Manchester University