Solen

Onsdagen i forgårs startede med et voldsomt Soludbrud. Kun 9 tier efter var det overstået, men fulgt at en magnetisk bro der slyngede endnu større mængder plasma ud i solsystemet.

Kilde: NASA Missionpages

Et kun 240kg tungt solteleskop kaldet High Resolution Coronal Imager, som blev opsendt 11 juli sidste år med en lille "sounding raket", har slået rekorden for fineste detaljer på Solen.

Lige pt. observerer NASA, ESA, JAXA og flere jordbaserede observatorier ved omkring 50 forskellige bølgelængder! Og grunden til al den paparazzi-aktivitet er at hver bølgelængde viser forskellige dele af Solen. Her er et overblik

I 1970 fik Hannes Alfvén nobelprisen for at have påvist de såkaldte Alfvén bølger i Solens øvre atmosfære. Alfvén bølger er plasma-bølger og det var først med kendskabet til dem at man fandt en forklaring på at Solens øvre atmosfære er langt varmere end den synlige overflade. Nu har forskere fra UTA og UChicago, lavet en flash-kode der med nye observationer vil kunne afdække Alfvén bølgernes oprindelse og dynamik.

Kilde: University of Texas, Arlington

Et massivt soludbrud igår og en stor solpletgruppe, har dannet en massiv solvind med retning mod Jorden (SE VIDEO)