Solen

Forskere fra Leeds har kortlagt Solens dynamo - den magnetiske mekanisme som styrer Solens 11-årige solpletcyklus. Tidligere modeller er altid kollapset, fordi variationer i en lille skala ødelægger den regelmæssige cyklus. Men nu har forskerne fundet en forskydnings-strøm som dæmper effekten af de mindre elektriske fænomener.

Solplet-cyklussen er med andre ord kortlagt!

Kilde: University of Leeds

Under de såkaldte CME (Coronal Mass Ejections) fra Solen, udsender Solen store bobler af varm masse. Og ind i mellem er der flere samtidige udbrud. Når det sker og de støder sammen, viser nye analyser at de er superelastiske - dvs. af den samlede kinetiske energi er større efter sammenstøddet end før.

Kilde: American Geophysical Union newsletters

3 X-klasse soludbrud 13 maj 2013

NASA's Solar Dynamics Observatory observerede hele 3 voldsomme soludbrud indenfor 24timer d. 12-13 maj.  De var også associeret med en Coronal Mass Ejection (CME)

Kilde: NASA Sunearth

Solen har mange niveauer af magnetfelter lige fra magnetiske broer på- og under dens overflade til et globalt magnetfelt der strækker langt ud i Solsystemet. To forskere har brugt en Canadisk supercomputer til at skabe en fuldstændig model af disse magnetfelter, som danner et billede af en Sol der er styret af magnetisme fra A til Z

Kilde: Science

Engelske forskere har studeret Solens ydre atmosfære (Coronosfæren) for at finde forklaringen på hvorfor den er varemere end Solens overflade. Og deres studier af de såkaldte magnetohydrodynamiske-bølger (MHD) viser at de rent faktisk kan transporetre de store mængder energi op af Solens overflade og ud i den ydre atmosfære

LÆS MERE hos Nortumbria University og Harvard