New Jersey Science and Technology University's solobservatorie har netop haft First Light med et nyt 1,6m solteleskop. Billederne der er de skarpeste billeder af Solen nogensinde, viser detaljer helt ned til 70km på Solens overflade!.

De hidtil bedste billeder af Solen i det visuelle lys, er taget med det Svenske 1m. store solteleskop på Las Palmas.

Men nu har NJIT's solobservatorium kaldet Big Beart Solar Observatory  haft first light med deres  nye 1,6m. store adaptive solteleskop.

Det nye solteleskop er et unikt u-obstrueret off-axis spejlteleskop;

Dvs. at det er slebet som om det kun var den ene side af et større teleskop, så lyset derved sendes ud til et fokus ved siden af spejlet, for at opnå skarpere billeder

Det er også unikt fordi hele spejlet er bevægeligt, for at reducere effekten af atmosfærens bevægelser - kaldet en adaptiv optik. Normal adaptiv optik foregår ved at lyset justeres nær fokuspunktet, men der skal mere til når man observerer det intense sollys. Derfor er hele spejlet lavet så det kan justere lyset inden det samles mod fokuspunktet.

På  billedet øverst ses et af teleskopets "first Light" billeder af en ny lille solplet fra weekenden. På billedet herunder ses detaljer af de enkelte konvektiosnceller, som ses som små bobler i det øverste billede. Opløsningen på dette billede er iflg. astronomerne 70km/pixel, som er et uhørt detaljeret billede af Solens overflade


Kilde: NJIT