Småplaneter

Plutos måne Charon
Plutos måne Charon med den revnede skorpe
Billederne fra New Horizon sonden af Plutos måne Charon, viste en isdækket verden, med en iskappe der tydeligvis er blevet delt i 2. Charons geofysik er meget anderledes end Jordens, fordi den består af en blanding af ½ klippe og ½ is, så geologer har været på lidt usikker grund, men har tilskrevet den apokalyptiske begivenhed pladetektoniske processer.

Men nu viser nye beregninger og modeller fra engelske astronomer, at en is-måne som Charon er elastisk på en anden måde end Jorden, så et større meteornedslag istedet for at knuse månen, kan deformere hele skorpen, så den flækker på en måde der vil forklare Charon's flækkede skorpe.en tislvarende effekt kan også skabes af et tilstrækkeligt stort tidevands-træk - fx med Pluto.

Hun sammenligner det med en gummibold: Hvis du kaster den i gulvet hopper den op, men hvis du kaster hårdt nok, vil den flække i stedet for bare at gå i stykker som en klippemåne ville gøre det.

Kilde: University of Rochester
Humea og dens måner
Humea og dens måner
Dværgplaneten (eller Kuiper-bælte objektet (KPO)) Haumea i det ydre solsystem, har 2 ret store måner. Men en ny analyse af den, viser at de ikke er nær så¨store som man havde regnet med.

Plutos måne Charon er enorm i forhold til planeten. De menes at være dannet samtidigt, efter en kollision på samme måde som Jordens Måne.
Men Haumeas måner er ikke nær store nok til at være dannet på samme måde, men er på den anden side for store til at være blevet indfanget; Man har dermed ikke noget bud på hvordan systemet er skabt!

Kilder: arXiv og Florida Institute of Technology

Da Dawn sonden nærmede sig småplaneten Ceres, blev man mystificeret af en række klare lys fra nogle af dens større kratre. Nye højopløsningsfotos taget fra kun 385km af disse kratre, afslører tydeligt kilden til lysene, og detaljer om Ceres ydre skal.
Se New Ceres Images Show Bright Craters
Plutos rillede terræn i 3D
Plutos rillede terræn i 3D
Dette 3D billede af dele af Plutos terræn er konstrueret af billeder og data fra New Horizon's Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC). Opløsningen er 310m/pixel.
Det skal ses med blå/røde 3D briller for at få 3D effekten

Kilde: 'øPluto’s Bladed Terrain in 3-D' fra NASA
Lille frossen sø på Pluto
Lille frossen sø på Pluto
Analyser af New Horizons billeder fra Pluto-passagen har afsløret ca 30km stor frossen Nitrogen-sø, som ligger i bjergene nord for det bjergrige plateu Sputnik Planum. Billedet viser detaljer ned til 130m

"Udover denne mulige tidligere sø, har vi også fundet tegn på kanaler der kan have båret væsker engang i Plutos fortid" siger Alan Stern fra Southwest Research Institute, Colorado

Kilde: 'Pluto: On Frozen Pond' på New Horizons hjemeside