Småplaneter


Men New Horizon sonden fortsætter ud i solsystemet, har den stadig travlt med at sende billeder fra passagen forbi Pluto. Forskere fra John hopkins University (JHU) som bearbejder data har derfor kunnet publicere en række nye billeder, der viser småplanetens komplekse overflade

SE 'Latest Pluto images from New Horizons reveal planet's varied, complex surface' fra JHU
Ceres's lyse plet (brigth spots)
Da NASA'a Dawn sonde nærmere sig småplaneten Ceres, blev man mystificeret og nogle meget klart lysende pletter. Nu hvor Dawn sondne er gået i et lavere kredsløb om Ceres, har man kunnet tage dette nærbillede af en af de klareste af pletterne i Occator krateret. Billedet har en opløsning på 140m/pixel.

SE 'Ceres' Bright Spots Seen in Striking New Detail' hos NASA/JPL og denne video
6km højt bjerg på Ceres
NASA har offentliggiort det hidtil skarpeste billede af Ceres fra Dawn sonden som kredser om den i en højde af 1470km og med en hastighed af 645km/t.
Billeder viser et 6km højt skarpt defineret bjerg, som næsten er helt uden rester ved foden af bjerget, og derrmed kan være ret nyt. Der er også en animation af en tur rundt om bjerget.

Kilder: Dawn's mission page og Dawn's blog
Pluto Forskere blev overrasket over at finde en forholdsvis tæt Nitrogen-holdig atmosfære på småplaneten Pluto, fordi meget af atmosfæren undslipper ud i atmosfæren.
Atmosfæren må derfor blive tilført ny Nitrogen løbende. Forskere fra SWRI har regnet på om komet- og meteornedslag kan bidrage med nok til at vedligeholde atmosfæren, men har fundet at det kan de ikke:
Pluto må derfor stadig være geologisk aktiv!

LÆS 'nitrogen provision for Pluto’s atmosphere ' hos Southwest Reseach Institute

Nye billeder fra DAWN sonden som kredser om småplaneten Ceres, afslører de mystiske lysende pletter, men skaber samtidigt endnu flere mysterier om Ceres; Bla. er 4km højt stejlt bjerg...
KIlde: JPL/NASA