Småplaneter

Plutos måner
Billeder fra New Horizon har afsløret den femte og mindste af Pluto's Måner Kerberos. Kerberos er ret nyopdaget og analyser af dens tyngdepåvirkning foretaget med Hubble, har vist at den er ret tung, til trods for at den er meget lyssvag. Teorien var derfor at den var rimeligt stor, men mørk
Men endnu engang overrasker Pluto systemet, da de nye billeder viser at den kun er 5x8 km stor, og har en dobbeltkerne, lige som komet 57P
Kilde: 'Last of Pluto’s Moons – Mysterious Kerberos – Revealed by New Horizons'
SE OGSÅ Pluto in 3D' fra NASA
Pytter og mønstre på Plutos isdækkede hjerteformede Sputnik Planum
Pluto's ydre domineres af et stort isdækket plateau kaldet Sputnik Planum. Nogle af de seneste billeder der er hentet ned fra New Horizon sonden, viser Sputnik Planum's overflade tæt på og billederne som viser detaljer ned til 250m, afslører rækker af små søer af itrogen, som menes at være dannet som kondensering af fordampet is. Derudover domineres plateauet af nogle mystiske regelmæssige fordybninger - men ingen kratre, hvilket vidner om en ret ung overflade.

SE 'Pluto’s Puzzling Patterns and Pits' hos NASA
Plutos Måne Charonn Der tikker stadig data ind fra New Horizons efter Pluto passage. Et af de overraskende resultater er fundet af 2 små måner, som opfører en ret besynderlig dans, når de hvirvles rundt mellem Pluto og dens enorme måne Charon. Det har ført til det første publicerede forskningsresultat nedenfor.

'Pluto’s Striking Surface Variations & Unique Moon Rotations'
Ceres E af de ting småplaneten Ceres har overrasket med, er at den har en lavere densitet end man ville have forventet af en asteroide som ellers består mest af jern, CO- og vand-is. Forsøg og analyser med en kopi af Ceres materiale i NASA's 'Vertical Gun Range', viser at meteoritter, kometer og støv der falder ned på Ceres ikke spredes ud i rummet igen, men bliver på overfalden af Ceres. Det forklarer den lavere massefylde,men viser også at Ceres observerbare overflade,i høj grad består af tilfældigt materiale fra rummet og ikke er "oprindeligt materiale" fra solsystemets dannelse.

LÆS 'What smacks into Ceres stays on Ceres, research suggests' på Brown University
Plutos atmosfære i farver set oplyst af Solen Umiddelbart ligner de isdækkede dværgplanet Pluto ikke Jorden meget.
Men nu afslører behandling og analyser af billeder fra passagen forbi den nogle lighedspunkter;

Blå himmel
Dens atmosfære bryder lyset på en måde, så himlen på Pluto er blå ligesom Jordens, som det ses på billedet th, hvo Pluto er oplyst bagfra af Solen.

Blotlagt vand-is
Derudover afslører spektroskopiske analyser udbredte områder med blotlagt vand-is på Pluto. Størsteparten af Pluto er dækket af CO-is, men enkelte steder dukker der vand-is op. Hvorfor det er blotlagt hvor det er, ved man endnu ikke, men det vil geologerne nu prøve at finde ud af.

Fund af vand-is på Pluto

Se 'New Horizons Finds Blue Skies and Water Ice on Pluto' fra NASA
og 'Latest Pluto images from New Horizons show blue skies, red ice' fra John Hopkins University