Småplaneter

Et tværsmnit af ceres indre
Et tværsmnit af ceres indre
Nye geologiske undersøgelser af Ceres, baseret på gravitionelle målinger - dvs tyngdekraften lokalt over småplanetens overflade - viser at den er lagdelt som man allerede havde forventet, men grænserne mellem lagene ikke så skarpe som i Jordens, Venus og Mars indre.

Målingerne bekræfter også at den har opnået det der hedder "hydrostatisk equilibrum", hvilket vil sige at dens indre er fleksibel nok til at dens form er præget af dens rotation, som netop var et af kriterierne for at kalde den en småplanet, fremfor bare en asteroide, som er en frossen stenklump. Geologisk kan man sige at dvs at dens runde form ikke bare er et tilfælde, men at den er "formet rund" som en rigtig planet. Målingerne viser også at bjergtoppe og presser lagene under den ned..

Se 'What's Inside Ceres? New Findings from Gravity Data'

Den 1000km store dværgplanet Ceres som ligger midt i det indre asteroidebælte, ligger så udsat at den burde have 10-15 store kratre over 400km i diametre. Alligevel har den kun et enkelt 250km stort krater?!
Nogle teorier går på at Ceres kan have været dannet langt ude i solsystemet og er indfanget i dens nuværende bane - Men selv da burde Ceres stadig have flere store kratre. Men med Dawn sondens kortlægning af Ceres har man fundet mindst 3 store fordybninger (kaldet planitiae) på op til 800km. De er til gengæld så oversåede med mindre kratre, at forskerne nu mener at de er rester af gamle kratre der er blevet udvasket af mindre yngre kratre

Kilde: The Case of the Missing Ceres Craters fra NASA
Kratre med permanent skygge hvor der kan gemme sig vand-is på ceres
Kratre med permanent skygge hvor der kan gemme sig vand-is på ceres
Forskere på Dawn missionen, har en ræøkke kratre på Ceres, hvor bunden lihgger i permanent skygge, så der dermed kan være vand-is, som ellers ville fordampe i sollyset. Selvom pletterne iokk syner af meget, dækker de tilsammen 1800km^2 eller lidt under 1% af Ceres overflade! "Forholdende på Ceres er lige tilpas til at akkumulere vand-is deponeringer. Ceres har lige nok masse til at kunne holde på vand-molekyler, og de permante skyggesteder er ekstremt kolde" siger Norbert Schorghofer fra University of Hawaii at Manoa.

Kilde: 'Dawn Maps Ceres Craters Where Ice Can Accumulate' fra JPL
De lyse pletter på Ceres
De lyse pletter på Ceres
Da Dawn sonden nærmede sig Ceres, som den nu kredser om, blev man overrasket over nogle meget klare pletter på Småplaneten. Nye undersøgelser af en af de klareste pletter i det 92km store og meget unge Occator krater, viser meget store koncentrationer hydrater .- nogle af de største man har set udenfor Jorden. Det tyder på at der har været vand involveret, da krateret blev til for kun 80 mio. år siden."Carbinaterne understøtter teorier om at Ceres havde hydrotermisk aktivitet som skubbede materialerne op til overfladen." siger Maria Cristina De Sanctis

Kilde: Recent Hydrothermal Activity May Explain Ceres' Brightest Area fra NASA/JPL
En af de mystiske lyse pletter i et krater på Ceres.
En af de mystiske lyse pletter i et krater på Ceres.

Siden man opdagede de mystiske "Lysende pletter" (brigth spots) på småplaneten Ceres hard e været omgæret af megen mystik. Man har fundet at de er associeret med bla. ammoniak og vand-is og dermed konkluderet at de er klare reflektioner. Men jo mere de er blevet studeret jo flere ubesvarede spørgsmål er dukket op. Senest har astronomer med ESOs Harps instrument vist, at deres klarhed tiltager i dagens løb. Det kan skyldes at Solen får vand til at fordamper ind imellem. Men derudover er der flere andre mindre variationer, astronomerne stadig ikke forstår.

Paolo Molaro of the Trieste Astronomical Observatory vil endda ikke afskrive muligheden for liv gemt i isen på Ceres som en forklaring, hvilket selvfølgeligt har affødt en sværm af overskrifter

Kilder: Astrowatch.net, Phys.org, Politics News og mange flere