Titans indre

Saturnmånen Titan ligner umiddlebart en klippeplanet som vores egen, men den er i virkeligheden en blandet is/klippe måne.

Men den var så kold da den blev dannet, at vandet og klipperne ikke har formået at skille sig ad i lag, så dens indre er en is/klippe blanding dækket af et is/vand lag og derefter et overflade-lag


Forskerne har længe vidst at Saturnmånen Titan bestod af blandet is og klipper. Det er nemlig let at måle, når man kan beregne dens masse ved at se hvor meget den trækker i rumsonder og andre måner i nærheden og kender dens diameter. Dens massefylde er ca. 2½kg/liter, hvilket er mere end vand (1kg/l) og mindre end klippe (4kg/l)

Men efter at have lavet præcise banemålinger af Cassinisonden ved nogle af dens mange tætte passager af Titan, har man nu kunnet måle hvordan massen er fordelt i dens indre.

Og resultatet er overraskende: Dens indre består af en vand/klippegrød som forventet, men den har et massivt vand- eller is lag under overfladen. Altså et undersøisk hav - frossen eller ej.

Titans overflade

Det forklarer også manglen på større geologiske formationer på Titan, idet vandlaget ikke kan bære større bjerge og lignende.

Her til højre er et falsk-farvebillede fra ESA's Huygens sonde af Titans overflade. Titan ligner umiddelbart de indre klippeplaneter, men har altså umiddelbart flere lighedstræk med en komet, når man ser på dens samlede opbygning. Bortset fra at kometer er mindre og jo ikke har atmosfære

LÆS MERE på Cassinis hjemmeside