Titans overflade ligner Jordens, men bare i en methan-udgave. Men selvom dens atmosfære har været der længe, har den ikke været der altid altid, og nye analyser viser at den formodentligt heller ikke vil blive ved at være der!

Titan ligner Jorden meget - bortset fra lugten. For den består af methan (Ja: prut-lugt); Methan CH4 er en stor del af selve overfladen ligesom både dens atmosfære, regn og søer er methan.

Kunsters gengivelse af Titans overflade (C) NASA

Dens overfalde er præget af en tæt-skyet atmosfære og en del regn, som danner søer og floder. Men det er dog ikke almindelig regn og søer, men flydende methan. Og man har fundet mange af den slags søer på Titan som vist herunder på billederne fra Cassinis VIMS-instrument (Visual and Infrared Mapping Spectrometer)

Titans søer

Problemet er at Titan får meget af sin varme fra tidevandskræfter fra Saturn, så varmen kommer indefra. Desuden nedbrydes methanen i titans øverste atmosfære, og cassini sonden har vist at der undslipper brint fra dens tyngdekraft.

Den har med andre ord en methan-cyklus, hvor methan trænger op nedefra, cirkulerer i atmosfære en tid og derefter nedbrydes og/eller undslipper fra månen. Og det kan ikke blive ved for evigt viser de nye undersøgelser

Kilde: NASA/JPL