Saturn og dens store måne Titan's rigtige farver

Da Cassini-sonden ankom til Saturn for 8år siden, viste den hvordan de nordlige breddegrader var tydeligt mere blå end de sydlige dele. Nu hvor årstiderne er ved at skifte på planeten, så det er vinter sydpå, er dens sydpol ved at blive blå istedet.

Forskerne fra JPL har derfor lagt et stort arbejde i at gengive Saturns rigtige farver i disse nye billeder, for at kunne kortlægge disse ændringer mere præcist.

Nogle af disse ændringer er kommet som en total overraskelse for forskerne, mens andre ændringer er kommet på klokkeslæt som forudset.

Saturn og dens store måne Titan's rigtige farver

Normalt vises Saturn gengivet som sandfarvet som det ses herunder i forhold til de nye farvebalancerede billeder som altså viser at den er mere bleg i det, men at der også er mere farvespil mellem de sydlige og nordlige jet-strømmende end man normalt ser gengivet

Men det er ikke kun Saturn der oplever årstids-ændringerne: Dens store måne Titan er også ved at skifte årstid, og det har medført en voldsom aktivitet ved dens poler, hvor man i maj opdagede en stor orkan eller hvirvel (kaldet en 'vortex') ved dens poler herunder.

De nye billeder samen med billederne fra maj og juni, viser at vortexen drejer betydeligt hurtigere rundt end Titan selv gør