Saturn

Saturn og den ringe
Saturn og den ringe

Saturns smukke is-ringe har altid voldt forskerne hovedpine, for hvirdan blev de dannet?
Nu har Japanske forskere muligvis fundet et svar på hvordan både dens og Uranus's ringe blev dannet; Man mener at der tidligt i solsystemet historie, har været flere større planeter i det ydre solsystem, som er blevet revet fra hinanden. Det er lykkedes forskerne at vise, hvordan en sådan planet vil blive revet fra hinanden hvis de er kommet for tæt på en af de store gasplaneter fx. under det sene store bombardement LHA for ca 4 mia år siden. Hvis de ifølge deres beregninger er kommet meget tæt på rives de helt fra hinanden og skaber is-/klippe-ringe, men hvis de passerer i lidt større afstand, rives kun deres is-skorpe fra hinanden, og kan skabe ringe som Saturns. Dermed kan ringe være et almindeligt fænomen i andre planetsystemer også
LÆS 'Mystery solved behind birth of Saturn’s rings'
Mars månen Phobos og dens store krater
Mars månen Phobos og dens store krater
Den kun 22km store Mars-måne Phobos domineres af et forholdsvist enormt krater 9km stort krater kaldet Stickney. Det får den til at ligne 'Dødsstjernen' fra Starwarsfilmene som naturligvis har skabt mange rygter på nettet.Blandt andet fordi forskerne ikke helt har kunnet forklarer hvordan den har fået så stort et krater uden at blive splittet af.
Ved at lave en meget høj opløsning 3D simulation der tager højde for månens poriøsitet har de beregnet at et 250m stort legeme, der ramte den med 6km/s netop vil forklare krateret og uden at splitte det ad.

Kidle: Lawrence Livermore National Laboratory
Saturns ringe oplyst af Solen
Saturns ringe oplyst af Solen (Saturn er nederst th og dens skygge på ringene ederst tv)

Cassini sondne har taget dette billede af ringene, far Saturns nat-side, hvor ringene er oplyst af Solemn. Billleder er tager 1,5 mio km fra Saturn (5x længere væk end Månen er fra Jorden) og pixelopløsningen på originalen er 86km/pixel.
Prometheus ses som en lille sort skygge øverst tv. Nefderst th. er selve Saturn, mens dens skygge på ringene er nederst tv. Fantastisk billede!

Kilde: Cassini Photojournal
Saturns ismåne Dione
Saturns ismåne Dione
Den isdækkede Saturnmåne Dione, har ligesom sin søstermåne Europa sandsynligvis et flydende hav gemt under isskorpen. Det er resultatet af Belgiske astronomers studier af de sidste tyngdemålinger fra Cassisni sonden

Deres målinger forklarer også de oscillationer man har registreret i dens bane, og det faktum at der er tegn på nylig kryotermisk aktivitet ved dens poler, selvom man aldrig har set aktive geysere som på Europa. Ifølge deres modeller må der være et flere km dybt hav, som endda kun ligger få km nede under polerne

Kilde: Royal Observatory of Belgium

12år har Cassini sonden nu kredste om Saturn. Men nu er det ved at være slut: I november vil NASA sende den tæt på den yderste F-ring, hvor den skal kredse 20x om Saturn og dens ringe for at observere dem i nærmere.detaljer.Derefter vil de sende den ind i det hidtil ukendte område mellem Saturn og dens ringe. Selvom det ser ud af mere, er der faktisk kun et snævert område på 2400km mellem dem. Her vil den både se Saturns skytoppe i hidtil uhørte detaljer og studere ringende nærmere.

Kilde: 'Cassini Begins Epic Final Year at Saturn' fra NASA/JPL