Saturn


12år har Cassini sonden nu kredste om Saturn. Men nu er det ved at være slut: I november vil NASA sende den tæt på den yderste F-ring, hvor den skal kredse 20x om Saturn og dens ringe for at observere dem i nærmere.detaljer.Derefter vil de sende den ind i det hidtil ukendte område mellem Saturn og dens ringe. Selvom det ser ud af mere, er der faktisk kun et snævert område på 2400km mellem dem. Her vil den både se Saturns skytoppe i hidtil uhørte detaljer og studere ringende nærmere.

Kilde: 'Cassini Begins Epic Final Year at Saturn' fra NASA/JPL
Klitter på Titan
Klitter på Titan
25 juli foretog Cassini sonden sin sidste passage tæt forbi Saturnmånen Titan. Dens radarer har før afsøgt de bjergrige egne kaldet Xanadu, men denne gang lykkedes det også at få nogle skarpe billeder af Xanadu's Annex.

Området ligner Xanadu, men billederne afslørede også tydelige riller eller klitter. Klitterne afslører en hidtil ukendt dynamik i bjergene, som regnes for noget af det ældste overflade på Titan.

Cassini sonden skal ende sine dage i Saturns atmosfære sidst på året

Se Titan's Dunes and Other Features Emerge in New Images fra NASA
Saturns enorme storm i 2011
Saturns enorme storm i 2011
I 2010 opstod en gigantisk storm på Saturn, som var 3x så¨stor som Jorden!
Stormen varede næsten 2år og med dens mange lyn var den det største tordenvejr man nogensinde har set. Cassini sonden observere den regelmæssigt med en opløsning på 60-120km, ligesom dens radio-sensorer kunne registrere lynene i stormen. Astronomer har siden studeret disse dage og har netop offentlihggjort et nyt studie af stormen.

Selve stormen var en 11-12.000km stor cyklon i Saturns troposfære, mens den 34.000km lange struktur var en hale der trak efter den i Saturns hurtigt roterende skybælter.Stormen kulminerede 20 juni 2011, hvor den kolliderede med en anticyklon (dvs en anden hvirvel som roterede modsat) Efter kollisionen faldt stormen hastigt Men den efterlod hele bæltet mellem 25-40grader nord i et turbulent rod, som også har ændret gennemsnitsvindhastighederne i bæltet permanent!

Kilder: arXiv og Icharus
Bjerge, søer og oversvømmede kløfter på Titan
Bjerge, søer og oversvømmede kløfter på Titan

Mikrobølge radarbillede af Titans overflade fra Cassini sonden. Det mørke område er et radardødt faldt område, som er den frosne overflade på en stor methansø. I den øverste venstre del af billedet ses det oversvømmede system af kløfter kaldet 'Vid Flumina'. Kløfterne er 240-570m dybe

Kilde: 'Cassini Finds Flooded Canyons on Titan' fra JPL
Søerne omkring Titans pol
Søerne omkring Titans pol, med den store sø "Ligeia Mare" th.
Da Cassini sonden ankom til Saturn systemet i 2004, var det første den gjorde at gå efter Saturns største måne Titan, hvor den slap ESA's Huygens-sonde, som landede på Saturn-månen. Sammen afslørede de et miljø der ligner Jordens, med en tæt Nitrogen domineret atmosfære, regn og søer. Men der er væsentligt koldere og i stedet for ilt og vand, er Titan domineret af methan og ethan. Man havde håbet at finde søer på Titan, som man forventede ville være af ethan, Men nye undersøgelser dokumenterer at de faktisk består udelukkende<7u> af methan, selvom Titans regn består af både methan og ethan, som fortættes når de udsættes for UV-lys i den øvre atmosfære. Forskerne gætter på at ethanen måske ligger som et nedre lag i søerne, eller at søerne også får ethan andre steder fra end regnen.

Se Profile of a Methane-sea on Titan fra ESA