Saturn

Cassini sonden passerer gennem Saturns ringe
Efter sling-shot (slangebøsse) manøvren forbi Titan forleden, indledte Cassini sonden den første af 22 planlagte ture gennem mellemrummet mellem Saturns og dens ringe.Sondens kommunikationsantenne blev inden turen ned gennem systemet, parkeret for at undgå skader ved sammenstød med småpartikler.
LÆSCassini's First Grand Finale Dive fra JPL/NASA
Saturn månen TitanCassini sonden har foretaget sin 127ende og sidste tætte passage forbi Titan, hvor den passerede 979km over Titans overflade. Cassini sondens radar lavede herunder sine sidste observationer, hvor den blandt andet observerede Titans søger og en detalje som er blevet døbt Magic Island.
Turen forbi Titan var en såkaldt slangebøsse-manøvre som accellerede den med 800m/s. Dermed blev kursen lagt til cassini sondens sidste tur, som vil ende i Saturn til efteråret Earl Maize PL på Cassini siger"Cassini er nu i en balistisk bane, som uanset hvilke kursjusteringer, vil ende i Saturns atmosfære 15 sept."
Kilde: Cassini Completes Final -- and Fateful -- Titan Flyby fra NASA
Saturn-månen Enceladus varme sydpolAnalyser af Radar-billeder af den isdækkede Saurn-måne Enceladus, som Cassini sonden tog i 2011, viser at isen lige under overfladen er 50-60grader Kelvin (-220'C). Selvom det stadig er iskoldt, er det langt varmere end man havde forventet. Og da radaren kun strækker sig et stykke ned, bestyrker det mistanken om et flydende hav under isen "Det er langt varmere end sollyset alene kan forklare" siger Alice Le Gali. Derudover viser målingerne også at det varme område strækker sig langt ud over de sprækker i isen ("tigerstriber"), som udsender vandgeysere.
Kilde: ESA Science
Saturn-månen Pan Cassini sondens nye bane ind mellem ringene har ført den tæt forbi Saturns næst-inderste måne Pan. Fra en afstand af kun 24.572km har den dermed kunnet tage dette detaljerede billede af den ca 30km store hyrdemåne. Det er første gang man har kunnet se den noget nær så detaljeret og man overraskes over dens valnøddeagtige form, som . Bjergkæden om dens ækvator stammer formentligt fra materiale på ringene, som er regnet ned over den og med tiden har dannet dens ca. 5km høje bjergkæde om ævatorialplanet.
SE FLERE billeder her
Tætteste billede af Saturns ringe nogensinde
Tætteste billede af Saturns ringe nogensinde

I november 2016 indledte Cassini sonden sin sidste serie af kredsløb som tager den ind mellem Saturns fantastisk smukke ringe. Cassini sonden har taget masser af billeder af ringene over de sidste 10år, men disse nye billeder viser hidtil ukendte detaljer i ringene; Udover at man kan se de største af de små isstykker ringene består af, er der små hidtil usete bølger i ringene. Derudover har Cassini også fanget nærbilleder af de meget små "hyrdemåner" Daphnis og >Pandora
SE Close Views Show Saturn's Rings in Unprecedented Detail fra NASA