Saturn

Saturn månen Titan Cornell University mfl har nu samlet og offentliggjort Cassinis datasæt fra Saturnmånen Titan. Udover selve datasættene, har de også interpoleret Titans topografi i de uudforskede dele af Titans overflade. Det viser sig at Titan er langt mere jordlignende end man troede. Bjerge er fx mere udbredte end man troede og bølgerne på Titan-søerne har afsløret variationer i Titans indre, som også kunne ligne Jordens skriver skriver Cornell University
Saturns natside - mosaik Cassinis sidste farvel
NADSA har samlet en mosaik af nogle af de sidste billeder fra Cassini-sonden, og har lavet denne sidste mosaik af Saturns natside. I 1999 da samlede de på samme måde en mosaik af Voyager sondens sidste Saturnbilleder. Cassini sonden som blev opsendt i 1997, kredsede om Saturn fra 2004 til 15 sep 2017, hvor den blev sendt ned i Saturn hvor den brændte op.
Billedet her er en mosaik af 42 billeder; Gør jer selv den tjeneste at se den fulde udgave ved at klikke på billedet, for ... Vow!
Kilde: Cassini Image Mosaic: A Farewell to Saturn fra NASA
Sedimentære vifter på Jorden Forskere fra UCLA skriver i en artikel i Nature Geoscience at de har identificeret "Alluvial Fans" (vifteformede sedimenter" på radarbilleder fra Cassini, af Saturn månen Titan (Bill. her er fra Jorden).
Man har længe ment at methanregn på Titan spiller en stor rolle i formning af landskabet. Men fundet af sedimenterne viser ifølge deres computersimulationer at der skal meget voldsomme regnskyl til for at skabe sådanne sedimenteringer - mindst 30cm (1 fod) pr døgn!

Kilde: Intense storms batter Saturn’s largest moon

Cassinis sidste billedeNASA, ESA, John Hopkins University mfl. bekræfter at Cassini sonden gik ind i Saturns atmosfære i morges som planlagt og brændte op som en meteor. Dermed blev alle rester af jordiske bakterier på sonden effektivt sterilliseret, så systemet er uberørt.

Billedet th er det sidste billede vi har modtaget fra Cassini sonden fra Saturn. Det er også det første billede vi har set fra Saturn; Altså ikke af Saturn, men fra Saturn!

Cassini-Huygens sonden er her til morgen på vej ned i Saturns atmosfære, efter 13års ensom patruljering i Saturnsystemet. Sondens manøvrebrændstof er ved at være udtømt, så i en sidste fantastisk finale, sendes den ned i Saturn, hvor den kan studere Saturns atmosfære indefra, inden den forventes at brænde op som en meteor.

Dette billede som blev modtaget i morges som dermed kan være et af sondens sidste, viser hvordan horisonten ser ud på Saturn. Dvs at det er Saturns atmosfærelag man ser. Billedet er et ubehandlet råt billede fra Cassinis billedstrøm. Man kan følge nasa tv’s dækning