Saturn

Saturn-månen Enceladus varme sydpolAnalyser af Radar-billeder af den isdækkede Saurn-måne Enceladus, som Cassini sonden tog i 2011, viser at isen lige under overfladen er 50-60grader Kelvin (-220'C). Selvom det stadig er iskoldt, er det langt varmere end man havde forventet. Og da radaren kun strækker sig et stykke ned, bestyrker det mistanken om et flydende hav under isen "Det er langt varmere end sollyset alene kan forklare" siger Alice Le Gali. Derudover viser målingerne også at det varme område strækker sig langt ud over de sprækker i isen ("tigerstriber"), som udsender vandgeysere.
Kilde: ESA Science
Saturn-månen Pan Cassini sondens nye bane ind mellem ringene har ført den tæt forbi Saturns næst-inderste måne Pan. Fra en afstand af kun 24.572km har den dermed kunnet tage dette detaljerede billede af den ca 30km store hyrdemåne. Det er første gang man har kunnet se den noget nær så detaljeret og man overraskes over dens valnøddeagtige form, som . Bjergkæden om dens ækvator stammer formentligt fra materiale på ringene, som er regnet ned over den og med tiden har dannet dens ca. 5km høje bjergkæde om ævatorialplanet.
SE FLERE billeder her
Tætteste billede af Saturns ringe nogensinde
Tætteste billede af Saturns ringe nogensinde

I november 2016 indledte Cassini sonden sin sidste serie af kredsløb som tager den ind mellem Saturns fantastisk smukke ringe. Cassini sonden har taget masser af billeder af ringene over de sidste 10år, men disse nye billeder viser hidtil ukendte detaljer i ringene; Udover at man kan se de største af de små isstykker ringene består af, er der små hidtil usete bølger i ringene. Derudover har Cassini også fanget nærbilleder af de meget små "hyrdemåner" Daphnis og >Pandora
SE Close Views Show Saturn's Rings in Unprecedented Detail fra NASA
Cassinis sidste rejse
Cassinis sidste rejse, henover Saturns nordpol,giver god udsigt til ringene

Cassini sonden som blev opsendt i 1997 og gik i kredsløb om Saturn for 12 år siden er er på sin sidste tur rundt om gasplaneten med de smukke ringe. Turen går op over Saturns ækvatorialplan og ned gennem ringene. Udover at give gode nærbilleder og analyser af ringene, giver det også et unikt smukt overblik over planetens unikke ringsystem.
Se Catching Cassinis call fra ESA
Saturns ringe
Saturns ringe
For nylig fandt man ud af at Saturns måner må være yngre end man hidtil har ment. Nu viser en undersøgelse af Saturns ringe også at ringene kan være yngre end hidtil antaget. Ringene består nemlig udelukkende af is, som med tiden er tilsat silikat der stammer fra ydre asteroider og dermed let at skelne fra "lokalt stof".
Og de relativt små mængder silikat man har fundet, viser at ringene sandsynligvis kun er nogle hundrede millioner år gamle! Zhimeng Zhang sammenligner det med at vurdere et skrivebords alder efter mængden af støv på overfladen.
Cornell University