Saturn

Saturn's store storm

Saturn's skydække har de sidste 200 dage været præget af en kæmpe storm på dens ene halvkugle. Stormen som er 15 000km høj (nord-syd) er den længst-varende storm man nogensinde har observeret på Saturn og den største man har set i over 20år. Forskere som har studeret den indgående med Cassini-sonden siger at den mere minder om en vulkan end om et vejr-system.

LÆS MERE hos NASA

Saturn-månen Titan er et af de få legemer i solsystemet udover Jorden, som har et potentiale for at huse liv på overfladen.  Nye undersøgelser og modeller af dens atmosfære, viser at den - ligesom Jorden - også er blevet beriget af råmaterialer fra kometer under det sene bombardement (kaldet LHB) for 4 mia. år siden

Kilde: Arxiv


Det er lykkedes at lave et næsten komplet kort over Titan ved at stykke billeder fra kameraer, radar, scannere oma. sammen til én globus (klik for fuld størrelse)

Kilde: Europlanet

ENceladus's snedækkede overflade

Analyser af de nyeste billeder af Saturn-månen Enceladus fra Cassini-sonden og omhyggelige modelleringer af iskrystallernes opførsel, viser at en stor del af  is-krystallerne falder tilbage til dens overflade som en fin sne.

Saturn-månen Enceladus som menes at huse et hav under isen spyer regelmæssigt vand-is- jets ud fra sprækker i overfladen. Cassini sonden har taget dette langtids-billede af ENceladus for at afdække HVOR meget den sprøjter ud. Jettene menes at vedligeholde den store doughnut-formede ring som findes udenom Saturn og dens velkendte ringe.

Kilde: NASA/JPL