Saturn

Saturnmånen EuropaCassini sonden har flere gange passeret meget tæt henover Saturnmånen Europa, hvor man tidligere registrerede en tynd atmosfære om den, som man mente stammer fra de jets der ind imellem slipper ud fra dens isdækkede hav.
Men nye analyser af dataene, viser nu at den ikke er nær så tæt som man hidtil har ment.

LÆS MERE på Cassini's hjemmeside
Storme om Saturns pol og dens ringe Cassini sonden har taget dette ret fantastiske billede af Saturns pol OG dens ringe i baggrunden. Det interesante ved billedet er dog de to storme der støder sammen om den pol.
Billedet er taget i rødt lys fra en afstand af 1,8millioner km, og viser detaljer ned til 1,8km.

Kilde: Cassini sondens billedarkiv "pia"
Mysteriet i Titans søer
Tidligere på året afslørede Cassini sonden "noget" der dukkede op og forsvandt i en af saturnmånen Titan's store søer. Der var forskellige teorier om hvad det var, så for at afdække mysteriet, brugte Cassini en meget tæt passage forbi Titan til at måle søens dybde lige dér, og kom frem til at den er 20-35m dyb på stedet. Det var dermed sandsynligvis drivgods af en art - eg. et isbjerg

Kilde: NASA JPL
LÆS OGSÅ:'Mystisk detalje kommer og går på Titan'
Saturn månen MimasEn omhyggelig kortlægning af den 400km stor Saturnmåne Mimas' overflade, afslører at den "rokker" 6km frem og tilbage.
Analyser og beregninger af dens indre på baggrund af denne rokken, viser at den enten gemmer et hav under is-overfladen, eller at den har en lille tung rugby-formet kerne.
Men hsvis den havde en sådan kerne, mener de dog at Månen ville blive trykket fladere af gravitationen fra Saturn, så derfor hælder de mest til at der kan være et flydende lag i dens indre, uden at kunne være sikre på det.

Kilde: Cornell University
Titans skydækkeCassini sonden passerer regelmæssigt forbi Saturn-månen Titan, hvor dens radarer holder øje med overfladen genenm de tætte skyer. I 2003 viste dens radarbilleder af en af dens største søer, noget der ligner en klippeformation ude i søen.

Den kunne ses ved flere passager frem til 2007 hvorefter den forsvandt. Den dukkede så op igen i 2013, forsvandt og er nu tilbage igen, men har ændret udseende siden den sidst blev set.

Den 360km2 store sø detaljen dukkede op i hedder Ligeia Mare og ligger ved Titans nordlige pol. MIljøet på Titan ligner meget Jordens, med søer, bjerge, skyer og en tæt atmosfære med regn. Men ligheden er kun tilsyneladende fordi Titans overflade består af en helt anden kemi, med kuldioxid og methan iblandet klipper.


Detaljen der kommer og går i Titan-søen

Billederne er radarbilleder, hvor sort angiver ikke-reflekterende overflader, som fx. en blikstille væske-overflade eller en hulning. Den sorte overflade er derfor sø-overfladen, mens klipper og andet reflekterer radarstrålerne forskelligt alt efter overflade og vinkel, så man kan se detaljer i overfladen på klipper og andet.

De har også grundigt undersøgt muligheden for datafejl, eller at instrumenterne kan lade sig snyde af specielle vinkler, vejr eller andet og har ikke fundet noget.

Nok ikke en "Nessie"
Den mest umiddelbart logiske forklaring ville være at overflade-niveauet hæver og sænker sig, men den forklaing afviser forskerne, fordi kystlinien iøvrigt har været uændret i perioden.

Forskerne foreslår at det kan være bølger på overfladen, bobler, klipper lige under overfladen, flydende fast materiale, eller måske "..noget mere eksotisk". Dermed mener de garanteret ikke et havuhyre, men måske en cryo-vulkan eller lignende.

Formålet med Cassinis hyppige besøg forbi Titan har netop været at holde øje med den slags ændringer, så teknikerne hos NASA virker meget begejstrede

LÆS MERE på Cassinis hjemmeside