Saturn

Foto af Dione og Saturns ringe fra sidste passageI aften kl 20.12 passerer Cassini sonden tæt forbi Saturnmånen Dione, kun 516km over den 1.122km store måne's overflade. Cassini passerede lige så tæt forbi Dione i 2011, så det er ikke en historisk tæt passage, men med de nye målinger vil man kunne sammenligne mængden af partikler omkring månen,så man kan få en idé om hvor meget af det der stammer fra Månen.

Cassini sonden skal iflg. planen forlade ækvatorialplanet sidt på året, for at lave en serie sidste manøvrer tættere på Saturn.

SE 'Saturn Spacecraft to Buzz Icy Moon Dione' hos NASA
Nærbillede af Saturnmånen Hyperion Cassini-sonden har lagt sin bane i Saturn systemet, så den har haft lejlighed til at nærstudere den lidt sære Saturn-måne Hyperion. Under passagen passerede Cassini månen i en afstand af 34.000km.

Grunden til dens lidt sære udseende menes at være at den har et meget højt vand-indhold og dermed er mere porøs, så meteornedslag laver dybere kratre endman ellers er vant til,

SE 'Final Close Views of Odd Moon Hyperion' på Cassinis hjemmeside

Analyser af vand-geyserne fra Saturn-månen Enceladus, viser at det man hidtil har troet var 'jets' eller geysere, snarere er udbrud der strækker sig samtidigt langs lange revner i is-månens overflade ved den ene pol.

Umiddelbart ligner Enceladus en stor isklump. Men målinger af dens massefylde, viser at den må have en ret stor klippekerne, som er dækket af et flere kilometer tykt islag. Fundene af vanddampe der undslipper islaget gennem sprækker i overflade, viser at der må være noget flydende vand i alt fald enkelte steder under- eller i denne iskappe.

Enceladus's indre isdækkede kerne

Nærmere analyser at det lokale tyngdefelt ,når Cassini sonden har passeret lavt hen over Enceladus, har vist at der er er tyngdekoncentrationer under dens sydpol - netop dér, hvor jettene kommer fra. Det understøtter teorien om at der under denne del af iskappen, må gemme sig en større lomme af flydende vand - så stor at det næsten er et undersøisk hav. Forskerne mener det holdes varmt/flydende af varmen fra kernen, samt tidevandskræfter fra Saturn, der skaber gnidninger og dermed varme.

Livsbetingelser til stede under den beskyttende iskappe
Samtidigt viser andre nye analyser af vandet der slipper ud, at det indeholder salt (NaCl) ligesom Jordens have, samt store mængder NatriumCarbonat (Na2CO3; også kaldet soda eller natron). Eftersom Natron kræver temperaturer over 32 grader for at opløses og Enceladus iøvrigt er geologisk aktiv, betyder det dermed at nogle af de væsentligste forudsætninger for liv i dens undersøiske hav er til stede!.

LÆS MERE her:
'Saturn Moon's Activity Could Be 'Curtain Eruptions'' hos NASA
'Geochemical process on Saturn’s moon linked to life’s origin' hos Carneige Institute
Saturn-månen Hyperion
Da Cassini sonden i 2005 passerede Saturn-månen Hyperion, udsendte den svampet udseende måne et 200V "lyn" i retning af sonden. Grunden var at månens overflade er badet i elektrisk ladede partikler fra Saturn, så da sonden nærmede sig, søgte de straks mod det laveste potentiale-punkt: Cassini-sonden

SE ESA Photojournal og ESA nyheder
Superstorm på Saturn Med 20-30års mellemrum, præges Saturn af 'Superstorme' der kan omspænde hele den gigantiske planet. Det er nu lykkedes at forklare hvordan de dannes og så uregelmæssigt.

Forklaringen er at vanddampe ender med at "flyde ovenpå" den lettere brint/Helium atmosfære ligesom olie.på vand.

Kilde: 'Moist convection in hydrogen atmospheres..' i Nature Geoscience