Saturn

Bjerge, søer og oversvømmede kløfter på Titan
Bjerge, søer og oversvømmede kløfter på Titan

Mikrobølge radarbillede af Titans overflade fra Cassini sonden. Det mørke område er et radardødt faldt område, som er den frosne overflade på en stor methansø. I den øverste venstre del af billedet ses det oversvømmede system af kløfter kaldet 'Vid Flumina'. Kløfterne er 240-570m dybe

Kilde: 'Cassini Finds Flooded Canyons on Titan' fra JPL
Søerne omkring Titans pol
Søerne omkring Titans pol, med den store sø "Ligeia Mare" th.
Da Cassini sonden ankom til Saturn systemet i 2004, var det første den gjorde at gå efter Saturns største måne Titan, hvor den slap ESA's Huygens-sonde, som landede på Saturn-månen. Sammen afslørede de et miljø der ligner Jordens, med en tæt Nitrogen domineret atmosfære, regn og søer. Men der er væsentligt koldere og i stedet for ilt og vand, er Titan domineret af methan og ethan. Man havde håbet at finde søer på Titan, som man forventede ville være af ethan, Men nye undersøgelser dokumenterer at de faktisk består udelukkende<7u> af methan, selvom Titans regn består af både methan og ethan, som fortættes når de udsættes for UV-lys i den øvre atmosfære. Forskerne gætter på at ethanen måske ligger som et nedre lag i søerne, eller at søerne også får ethan andre steder fra end regnen.

Se Profile of a Methane-sea on Titan fra ESA
Saturns ringe og måner
Saturns ringe og måner

Saturns mange måner er altid blevet antaget for at stamme fra Solsystemets dannelse.Men i 2012 viste franske astronomer at tidevandskræfter fra Saturns faste kerne bremser månerne og driver dem langsomt udad.Nu har astronomer vist at månerne ikke driver udad med samme hastighed. Dermed kan de ikke være ret gamle, for havde de været det, ville de have kollideret med hinanden for længe siden!

LÆS 'Moons of Saturn May Be Younger Than the Dinosaurs' på Seti Institute og arXiv
Saturns ringe - isklumper
Saturns ringe - isklumper
Ind imellem kan man se "bølger" i Saturns ringe. Og da bølgers opførsel hænger direkte sammen med tætheden af det materiale den bevæger sig i, har man ved at studere dem kunnet måle tætheden i Saturns B-ring.
Og man har fundet at selv om ringen varierer i lysstyrke er tætheden den samme hele vejen rundt; det er dens gennemsigtighed der varierer. Resultatet flytter også ved den samlede massevurdering af ringene og dermed deres alder, som så nok er lidt yngre end man troede.

Se 'Saturn's Rings: Less than Meets the Eye?' hos JPL
Vintersky på saturnmånen Titan Det er blevet vinter på Saturnmånen Titan og med vinteren kommer jo kulde. Men vinteren kommer meget voldsomt på Titans sydpol viser et nyt fund fra Cassini sonden som har fundet en monster-sky!

Skyen er meget usædvanlig at se på som billedet viser, og den er virkelig også usædvanlig: Den har et højt indhold af hydrocarbonider som minder mest om smog. Den menes at være dannet ved at gasser der er kommet ned fra ækvator er blevet afkølet så hurtigt at den istedet for at give sig til at regne, er faldet ned. Dermed har den ramt et tættere/varmere lag som har standset den, indtil den igen er faldet ned og dermed er blevet meget tæt og lagdelt.

En meget usædvanlig skydannelse som sikkert vil opleves meget voldsom på overfladen

SE 'Monstrous Ice Cloud in Titan’s South Polar Region'