Saturn

Saturns ringe oplyst af Solen
Saturns ringe oplyst af Solen (Saturn er nederst th og dens skygge på ringene ederst tv)

Cassini sondne har taget dette billede af ringene, far Saturns nat-side, hvor ringene er oplyst af Solemn. Billleder er tager 1,5 mio km fra Saturn (5x længere væk end Månen er fra Jorden) og pixelopløsningen på originalen er 86km/pixel.
Prometheus ses som en lille sort skygge øverst tv. Nefderst th. er selve Saturn, mens dens skygge på ringene er nederst tv. Fantastisk billede!

Kilde: Cassini Photojournal
Saturns ismåne Dione
Saturns ismåne Dione
Den isdækkede Saturnmåne Dione, har ligesom sin søstermåne Europa sandsynligvis et flydende hav gemt under isskorpen. Det er resultatet af Belgiske astronomers studier af de sidste tyngdemålinger fra Cassisni sonden

Deres målinger forklarer også de oscillationer man har registreret i dens bane, og det faktum at der er tegn på nylig kryotermisk aktivitet ved dens poler, selvom man aldrig har set aktive geysere som på Europa. Ifølge deres modeller må der være et flere km dybt hav, som endda kun ligger få km nede under polerne

Kilde: Royal Observatory of Belgium

12år har Cassini sonden nu kredste om Saturn. Men nu er det ved at være slut: I november vil NASA sende den tæt på den yderste F-ring, hvor den skal kredse 20x om Saturn og dens ringe for at observere dem i nærmere.detaljer.Derefter vil de sende den ind i det hidtil ukendte område mellem Saturn og dens ringe. Selvom det ser ud af mere, er der faktisk kun et snævert område på 2400km mellem dem. Her vil den både se Saturns skytoppe i hidtil uhørte detaljer og studere ringende nærmere.

Kilde: 'Cassini Begins Epic Final Year at Saturn' fra NASA/JPL
Klitter på Titan
Klitter på Titan
25 juli foretog Cassini sonden sin sidste passage tæt forbi Saturnmånen Titan. Dens radarer har før afsøgt de bjergrige egne kaldet Xanadu, men denne gang lykkedes det også at få nogle skarpe billeder af Xanadu's Annex.

Området ligner Xanadu, men billederne afslørede også tydelige riller eller klitter. Klitterne afslører en hidtil ukendt dynamik i bjergene, som regnes for noget af det ældste overflade på Titan.

Cassini sonden skal ende sine dage i Saturns atmosfære sidst på året

Se Titan's Dunes and Other Features Emerge in New Images fra NASA
Saturns enorme storm i 2011
Saturns enorme storm i 2011
I 2010 opstod en gigantisk storm på Saturn, som var 3x så¨stor som Jorden!
Stormen varede næsten 2år og med dens mange lyn var den det største tordenvejr man nogensinde har set. Cassini sonden observere den regelmæssigt med en opløsning på 60-120km, ligesom dens radio-sensorer kunne registrere lynene i stormen. Astronomer har siden studeret disse dage og har netop offentlihggjort et nyt studie af stormen.

Selve stormen var en 11-12.000km stor cyklon i Saturns troposfære, mens den 34.000km lange struktur var en hale der trak efter den i Saturns hurtigt roterende skybælter.Stormen kulminerede 20 juni 2011, hvor den kolliderede med en anticyklon (dvs en anden hvirvel som roterede modsat) Efter kollisionen faldt stormen hastigt Men den efterlod hele bæltet mellem 25-40grader nord i et turbulent rod, som også har ændret gennemsnitsvindhastighederne i bæltet permanent!

Kilder: arXiv og Icharus