Saturn

Saturns ringe - isklumper
Saturns ringe - isklumper
Ind imellem kan man se "bølger" i Saturns ringe. Og da bølgers opførsel hænger direkte sammen med tætheden af det materiale den bevæger sig i, har man ved at studere dem kunnet måle tætheden i Saturns B-ring.
Og man har fundet at selv om ringen varierer i lysstyrke er tætheden den samme hele vejen rundt; det er dens gennemsigtighed der varierer. Resultatet flytter også ved den samlede massevurdering af ringene og dermed deres alder, som så nok er lidt yngre end man troede.

Se 'Saturn's Rings: Less than Meets the Eye?' hos JPL
Vintersky på saturnmånen Titan Det er blevet vinter på Saturnmånen Titan og med vinteren kommer jo kulde. Men vinteren kommer meget voldsomt på Titans sydpol viser et nyt fund fra Cassini sonden som har fundet en monster-sky!

Skyen er meget usædvanlig at se på som billedet viser, og den er virkelig også usædvanlig: Den har et højt indhold af hydrocarbonider som minder mest om smog. Den menes at være dannet ved at gasser der er kommet ned fra ækvator er blevet afkølet så hurtigt at den istedet for at give sig til at regne, er faldet ned. Dermed har den ramt et tættere/varmere lag som har standset den, indtil den igen er faldet ned og dermed er blevet meget tæt og lagdelt.

En meget usædvanlig skydannelse som sikkert vil opleves meget voldsom på overfladen

SE 'Monstrous Ice Cloud in Titan’s South Polar Region'
Nærbillede af Enceladus Efter weekendens passage forbi Saturnmånen Enceladus, tog Cassini sonden dette rekordnære billede af Enceladus, fra en højde af kun 124km over overfladen.

Billedet er centret omkring en breddegrad på 57grader syd, så den viser revner og sprækker i isen, ikke langt fra hvor geyserne udspringer. Skalaen på originalbilledet er kun 15meter pr pixel!

SE NASA Spaceimages; Enceladus Up-Close

Cassini sonden fløj i weekenden lavt henover Enceladus og tværs gennem dens geysere
Cassini sondne skal efter planen lukkes ned næste år, så NASA prøver nu nogle mere modige manøvrer end man hidtil har turder, som denne meget tætte passage

Se også JPL/NASA og Cassinis hjemmeside
Klumper i Saturns F-ring Cassini sonden har fanget denne meget store klump i Saturns F-ring. Der optræder ofte klumper i F-ringen, som dannes på grund af interaktioner med "hyrdemånerne" Prometheus og Pandora og flere andre små-måner. Denne klump er til gengæld usædvanlig stor

SE 'Gored Clump in Saturn's F Ring' på Cassinis hjemmeside