Saturn

Saturns ringe Det har altid givet problemer at forklare Saturns yderste ring - F-ringen,som synes at være holdt på plads af 2 små måner. Men nu er det lykkedes at komme med en holdbar forklaring, hvis den er resultatet af en skæv kollision mellem 2 porøse måner

Kilde:'Saturn's F ring and shepherd satellites a natural outcome of satellite system formation'i Nature Geoscience
Søerne på Titan ses her som mørke skygger omkring polen Selvom man har fået afdækket Saturn-månen Titans hydro-cyklus, er man stadig usikker på hvordan hullerne søerne udfylder er blevet til. Forskere der har studeret geologien på Titan, men at de dannet på samme måde som de Jordfaldshullerne (sinkholes) på Jorden. Sinkholes opstår når underjordiske væsker underminerer overfladen, så den styrter sammen.

SE 'The Mysterious 'Lakes' on Saturn's Moon Titan'
Nærbilleder af Saturnmånen Dione Cassini sonden passerede forleden tæt forbi Saturnmånen Dione, hvor den tog en serie fantastiske nærbilleder, som er tilgængelige på Ciclop-gruppens hjemmeside.

Nogle af billederne afslører en række nye detaljer, som klit-lignende riller eller forkastninger på dens overflade

SE ' DIONE REV 217 RAW PREVIEW'på Ciclops
Saturn-månen TitanSaturnmånen Titan er det eneste kendte himmellegeme udover Jorden som har både fast overflade, atmosfære og søer. det er ganskle vist methan-søer, men det er lige præcist puslespillet; For normalt opløses methan hurtigere end det dannes, så hvor kommer søerne fra?
Et nyt studie af Titan har vist at opløsningen af methan på Titan, foregår 30x langsommere end normalt på Jorden,
" Vi sammenlignede erosion-raten af organiske stoffer i hydrocarbontarer på Titan, med carbonater og kondenserede mineraler på Jorden... og fandt at det foregår 30x langsommere på Titan", siger Thomas Cornet fra ESA

'Titan Dissolved'
Foto af Dione og Saturns ringe fra sidste passageI aften kl 20.12 passerer Cassini sonden tæt forbi Saturnmånen Dione, kun 516km over den 1.122km store måne's overflade. Cassini passerede lige så tæt forbi Dione i 2011, så det er ikke en historisk tæt passage, men med de nye målinger vil man kunne sammenligne mængden af partikler omkring månen,så man kan få en idé om hvor meget af det der stammer fra Månen.

Cassini sonden skal iflg. planen forlade ækvatorialplanet sidt på året, for at lave en serie sidste manøvrer tættere på Saturn.

SE 'Saturn Spacecraft to Buzz Icy Moon Dione' hos NASA