Mars

Kløfter og RSL på Mars
Kløfter og RSL på Mars
Siden man første gang så hvordan kløfter selv idag udvikler sig på Mars, har geologer diskuteret om hvorvidt det kræver vand at danne sådanne nye kløfter og om man dermed kan konkludere at der stadig er vand lige under overfladen på Mars

Men et nyt studie - som faktisk mere fokuserer på de såkaldte RSL ("recurring slope lineae" eller tilbagevendende sprækker i skråninger) dannes. Fundene som er baseret på nye data fra MRO viser dels ingen spor efter vand, hverken i kløfterne eller RSL'erne, men viser til gengæld at de mere sandsynligt er dannet af CO rimfrost.

Det mener de også kan have skabt de kløfter man har set dannes andre steder.

LÆS 'Gullies on Mars likely not formed by liquid water' fra HUB
Store temperaturudsving om natten på Mars, kan hvirvle støv op
Store temperaturudsving om natten på Mars, kan hvirvle støv op
Man har i årevis fulgt de store sæsonvariationer ved Mars's poler, hvor CO2 -is skaber nye kløftre og flytter store mængder støv og sand. Normalt angives temperaturerne om dens ækvator til -70 til +20 på en varm sommerdag, så der ser man ikke helt de samme effekter. Men man ser dog end el, som man har ment må skyldes vand.

Men nye analyser af temperaturudsvingene i vintermånederne, viser at der sagtens kan falde CO2 sne, som kan forklare en del af de observationer af ændringer man har set. "Temperaturerne bliver så lave, at atmosfæren kan fryse til is og falde ned på overfladen" siger Sylvain Piqueux of NASA. Dermed falder trykket også og det kan have nogle ret dramatiske virkninger på overfladen

Se 'Frosty Cold Nights Year-Round on Mars May Stir Dust
Tværsnit af Mars atmosfærens-temperatur-lag (-23'C til -153'C)
Tværsnit af Mars atmosfærens-temperatur-lag (-23'C til -153'C)

Selvom Mars atmosfære er tynd (0,3% af Jordens), kan den bære fine støvpartikler og skabe store støvstorme, som ind imellem har indhyllet det meste af planeten i støv. Ny temperaturkort fra MRO-satelitten viser nu at støvstormene er sæson-betonede, Observationer fra MRO sonden over de sidste 6 Mars år (=12Jord-år), viser at der er 3 kategorier støvstorme, som hvert år følger den samme sekvens.

Se 'Mars Orbiters Reveal Seasonal Dust Storm Pattern' fra NASA
"Jens Martin Knudsen" bakkedraget på Mars

Det bakkedrag som Opportunity roveren i øjeblikket befinder sig på, som er en del af Gusev kraterets krater-kant, er officielt blevet navngivet efter den afdøde danske astronom Jens Martin Knudsen. Jens Martin var i hele sin karriere betaget af Mars og Mars forskning, og var også kendt under navnet "Marsmanden"
NASA har dog i flere måneder henvist til bakkedraget som "The Knudsen Ridge" (Se fx Opportunity på vej op ad Knudsen Ridge), men nu er navnet altså officielt anerkendt.

Se Sted på Mars navngives efter Mars-forsker Jens Martin Knudsen fra NBI

Mars Express sonden som ankom til Mars i 2003 har et lille webcam, som skulle overvåge Beagle landerens separation.Det blev tændt igen i 2007, hvorefter det har sendt billeder tilbage til Jorden lige siden, til fordel for studerende og undervisere. Men nu er professionelle også begyndt at bruge det, og kameraets billeder streames realtime via en Flickr-side.

SE Mars Express kameaets Flickr-side og 'Mars Webcam goes pro' fra ESA