Mars

Bio-Indicator Lidar Instrument
Bio-Indicator Lidar Instrument
USA's militær har sensorer som kan registrere toxiner i luften på lang afstand, for at advare om gasangreb og lignende. Det er lykkedes NASA at få adgang til teknikken og udnytte den til en kommende generations biosensorer til de næste Marsrovere.
Instrumentet som kaldes Bio-Indicator Lidar Instrument eller BILI, vil kunne registrere selv små mængder organisk materiale på hundrede meters afstand. Ideen er at BILI skal sidde på mastetoppen. Når man får øje på små støvskyer der hvirvles op, kan man belyse dem med UV laserne og dermed analysere dem meget præcist for spor af organiske komponenter.

Kilde: NASA
'Bitterroot Valley' delen i den vestlige del af  Endeavour krateret
'Bitterroot Valley' delen i den vestlige del af Endeavour krateret

Den 12år gamle Opportunity rover, som befinder sig på kanten af Endeavour krateret på Mars, vil nu forsøge at køre ned i krateret. Turen ned vil være gennem den såkaldte 'Bitterroot Valley', som er en af de berømte "gullies" (kløfter) som man i lang tid anså som tegn på vand. Det er første gang en Mars skal køre gennem en af disse kløfter! på linket herunder er en lang række andre fantastiske billeder af området, samt en detaljeret ruteplan.

SE FLERE BILLEDER på Opportunity-siden
Global støvstorm på Mars i 2001
Global støvstorm på Mars i 2001
Mars indhyles "årligt" i støvstorme, som indimellem kan dække hele planeten i støv, som det skete i 1971, 1977, 1982, 1994, 2001 (Bill) og 2007. Men nu har astronomer der har studeret Mars, fundet et mønster i de store støvstorme. Og ifølge deres forudsigelser vil Mars nå toppen af sin støvstorme-sæson 29 oktober.

Sammenhængen er at mens Mars året er 1,9år, så har dens maksimale orbitale momentum en periode på 2,2 år. Og når den Mars-årlige støvstorme-sæson falder sammen med det maksimale momentum, bliver Mars's støvstorme mere omfattende; Eller mere præcist: Når momentumet var stigende i den første del af støvstorme-sæsonen.
Dermed kan de nu forudsige disse store storme og mener at i år er et af de år med forhøjet risiko.

Kilde: Study Predicts Next Global Dust Storm on Mars fra NASA/JPL
Murray Buttes klipperne på Mars
Murray Buttes klipperne på Mars
Curiosity roveren som landede på mars i 2012, har studeret nogl elag-delte klipper i "Murray Buttes" regionen ved foden af Mount Sharp bjerget. Udover at billederne er fantastisk flotte og detaljerede, er geologerne meget begejstrede for formationerne"Studuierne af dem har givet os en meget bedre forståelse af tidligere sandklitter som blev dannet og begravet, kemisk ændret af grundvand og eroderet fri, for at forme det landskab vi ser idag" siger Ashwin Vasavada fra JPL

se Mars Rover Views Spectacular Layered Rock Formations
Rillerne på Phobos
Rillerne på Phobos
Det er ikke kun Mars selv der er blevet studeret grundigt de sidste årtier, men også dens måner.En af de detaljer der har mystificeret forskerne på Mars-månen Phobos, er riller der strækker sig henover hele dens ene side, og på tværs af tidevandseffekten fra Mars.Selvom Mars ikke er stor, kredser Phobos nemlig meget lavt over Mars-overfladen

Men nye studier viser at de kan skyldes meteornedslag. Til trods for dens lille masse, kan en meteor der har ramt dens bløde overflade nemlig have trillet eller hoppet henover overfladen, inden den er blevet trukket ned til hvile på dens overflade, skrive rforskerne.

læs Anomalous grooves on Martian moon Phobos explained by impacts fra Santa Cruz University