Månen

17 Dec. endte GRAIL sonden med et nedslag på Månen og skabte en gas- og støvsky efter nedslaget, som LRO sonden analyserede med  LAMP instrumentet (Lyman Alpha Mapping Project).  Udover de forventede stoffer registrerede den også Hydrogen og kviksølv.

Kilde: Southwest Research Institute

Sammenligninger af prøver fra Månen og asteroiden Vesta i det indre asteroidebælte, viser at de har fællestræk, der kan spores tilbage tiul den såkaldte "Lunare cataclysme", hvor et massivt komet-bombardement danne Månens have.

Den traditionelle teori om Månens dannelse

Nye analyser af klipper der blev bragt hjem fra Månen med Apollo15, viser at der har været vand på Månen hele tiden. Klippen som kaldes 'Genesis' og som menes at stamme fra Månens dannelse, ser nemlig ud til at være blevet dannet i et vådt miljø, og det er et problem for den gængse teori om Månens dannelse (bill.)

LÆS MERE på University of Michigan

NASA's GRAIL sonde har færdiggjort sit tyngdekraft-kort over Månen. Kortene viser både hvor de store meteorer er gemt under Måneoverfladen, tykkelsen på Månen skorpe og dens topografi. SE VIDEOERNE her

Det godt 3000km store Månebasin 'Mare Procellarum' (Stormenes hav), som er det største af Månens "have", blev iflg. Japanske forskere dannet ved et massivt meteornedslag for 3,9  mia. år siden.

Meteoren har været godt 300km i diameter og ramte Månen med mere end 10km/s. Efter nedslaget har andre meteornedslaget udvisket dets grænser så det i dag er lidt svært at bedømme dets faktiske størrelse.

Konklusionen er baseret på analyser af isotoper i og omkring havet

Kilde:  Sciencedaily