Månen

Nye undersøgelser af klippeprøver fra Apollo 15-17 har vist at Månens klipper indeholder en anseelig mængde vand. Analyser af Deuterium-hydriogen forholdet vise at det stammer fra en type meteoritter kaldet karbonerede chondriter, ligesom Jordens vand, Dermed stammer Månens vand sandsynligvis fra samme kilde som Jordens vand.

kilde: Carneige Science Institute

Traditionelt betragtes Månen som en gold stenklumo. Men med de sidste par års fund af først vand og s en ionosfære viser noget andet. Og nu viser det sig at den også har en atmosfære!

Trykket ved overfladen er godt nok kun 1/10.000.000.000.000 af trykket på Jorden, og den består mest af helium, argon, neon, ammoniak, methan og CO2. ... men den er der

LÆS MERE på NASA's missionpages

17 Dec. endte GRAIL sonden med et nedslag på Månen og skabte en gas- og støvsky efter nedslaget, som LRO sonden analyserede med  LAMP instrumentet (Lyman Alpha Mapping Project).  Udover de forventede stoffer registrerede den også Hydrogen og kviksølv.

Kilde: Southwest Research Institute

Sammenligninger af prøver fra Månen og asteroiden Vesta i det indre asteroidebælte, viser at de har fællestræk, der kan spores tilbage tiul den såkaldte "Lunare cataclysme", hvor et massivt komet-bombardement danne Månens have.

Den traditionelle teori om Månens dannelse

Nye analyser af klipper der blev bragt hjem fra Månen med Apollo15, viser at der har været vand på Månen hele tiden. Klippen som kaldes 'Genesis' og som menes at stamme fra Månens dannelse, ser nemlig ud til at være blevet dannet i et vådt miljø, og det er et problem for den gængse teori om Månens dannelse (bill.)

LÆS MERE på University of Michigan