Månen

Månens nordpol

Da NASA’s LRO sonde fandt vand i  de permante skygger i bunden af kratre ved Månens poler, blev man overrasket over også at finde molekylær brint (H2) i undergrunden.

Måne-krater

Australske forskere fundet 280 nye kratre på Månen, som kun dårligt kan ses eller identificeres mellem klipper, men som kunne identificeres  ved hjælp  af tyngdefelts-data fra NASA's nye kortlægning af Månen.

Efter 9 måneders kredsen om Månen, har Grail kortlagt Månens tyngdefelt og har fundet tætte masse-koncentrationer. Nu  er det lykkedes at finde en forklaring på masse-koncentrationerne

Månektrater

Når et meteor rammer et atmosfære-løst legeme som Månen med hastigheder på 10-20km/sekund spredes og/eller fordamper meteoren. Men nye analyser viser at de bliver i krateret, når de rammer lodret med mindre end 12km/s.

Det forklarer en del fund af fremmede mineraler på Månen, men betyder også at der kan være proto-biologisk materiale fra Jorden på Månen!

Kilde: Nature

17 marts ramte et 40kg meteor Månen med en hastighed på 25km/s, og skabte en større eksplosion der ses som en række fotos herover (Se også video).