Månen

Måneformørkelse

Her til morgen kan man opleve en fuld måneformørkelse i Amerika og Australien, men desværre ikke i Europa. Den kan dog ses streamet fra NASA.
Sol- og måneformørkelser kommer som regel i serier kaldet terader, så man i år vil kunne se 4 formørkelser. Ingen af dem kan desværer ses fra Europa.

SE Formørkelsen på NASA TV

Månen er så fuld af kratre, at astronomerne kan have svært ved at nå at tælle dem alle. Derfor har amatører hjulpet til med at identificere og kortlægge kratre på månebilleder, i crowd-sorcing projektet CosmoQuest.
LÆS MERE på University of Colorado, Boulder

Månekrateret Aristarchus

Spanske robot-teleskoper der holder øje med Månen efter meteornedslag, har fanget et rekord-stort nedslag på Månen.

Nedslaget anslås at have skabt et nyt 40m stort Månekrater! SE VIDEO

Kinas månerover kører igen

Kina's Månerover blev tvunget til at gå i dvale da Månens 14 døgn lange nattemørke faldt på i julen. Men nu er dagslyset begyndt igen og Kina har genetableret kontakten til landeren og roveren, som nu kører igen.

Kilder: China News citeret i bla. UT

ESA's SMART sonde (Small Missions for Advanced Research in Technology) som blev opsendt i 2003, kortlagde Månens poler og deres sammensætning indtil q2006, hvorefter den blev sendt ned i et styrt på Månen for at "grave" ned i undergrunden. Men dens billeder er nu blevet behandlet videre og sat samen til et komplet kort.

Kilde: ESA