Månen


Månen er så fuld af kratre, at astronomerne kan have svært ved at nå at tælle dem alle. Derfor har amatører hjulpet til med at identificere og kortlægge kratre på månebilleder, i crowd-sorcing projektet CosmoQuest.
LÆS MERE på University of Colorado, Boulder

Månekrateret Aristarchus

Spanske robot-teleskoper der holder øje med Månen efter meteornedslag, har fanget et rekord-stort nedslag på Månen.

Nedslaget anslås at have skabt et nyt 40m stort Månekrater! SE VIDEO

Kinas månerover kører igen

Kina's Månerover blev tvunget til at gå i dvale da Månens 14 døgn lange nattemørke faldt på i julen. Men nu er dagslyset begyndt igen og Kina har genetableret kontakten til landeren og roveren, som nu kører igen.

Kilder: China News citeret i bla. UT

ESA's SMART sonde (Small Missions for Advanced Research in Technology) som blev opsendt i 2003, kortlagde Månens poler og deres sammensætning indtil q2006, hvorefter den blev sendt ned i et styrt på Månen for at "grave" ned i undergrunden. Men dens billeder er nu blevet behandlet videre og sat samen til et komplet kort.

Kilde: ESA

Forskere har fundet magmatisk vand på Månen; Dvs, vand der har været i klipperne fra starten, mens de stadig var flydende. Fundet er gjort med data fra den indiske Chandrayaan-1 sond ei 2009, som fik analyseret krateret Bullialdus

I mange år troede man Månen var knastør, så fandt man vand på overfladen man mener er kommet med interaktion med solvinden, og nu har man fundet at dens indre faktisk var vådt fra starten.

Kilde: USGS