Månen

Zucchiu  kraterets centrale bjerg Det klassiske månekrater, er rundt med en kraterkant og et spidst centralt bjerg. Men de cantrale bjerge kommer i mange former. Men sådan ser Zucchius kraterets centrale bjerg ikke lige ud..!

For da ESA's SMART-1 sonde passerede henover det 66km store Zucchius krater og kunne give meget detaljerede billeder af den centrale bjerg, afslørede den et noget rodet centralt bjerg - helt anderledes end man er vant til at se dem, når man ser dem fra afstand.

Zucchius krateret menes at være dannet i Månens Copernikanske periode, hvilket vil sige inden for de seneste 1,2 milliarder år, som er for nyligt, sammenlignet med Månens alder på 4,4 milliarder år
Kilde: ESA

For 40år siden så Apollo astronauterne noget der burde være umuligt på den atmosfæreløse Måne; Nemlig Zodiakal-lys, som kan ses lige før solopgang. Nogle dage før LADEE sonden ramte Månen prøvede man derfor om man kunne se det igen, mens sonden fra Månens natside nærmere sig dagsiden; Og det kunne den!

Kilde: NASA/Ames Research

Måneformørkelse

Her til morgen kan man opleve en fuld måneformørkelse i Amerika og Australien, men desværre ikke i Europa. Den kan dog ses streamet fra NASA.
Sol- og måneformørkelser kommer som regel i serier kaldet terader, så man i år vil kunne se 4 formørkelser. Ingen af dem kan desværer ses fra Europa.

SE Formørkelsen på NASA TV

Månen er så fuld af kratre, at astronomerne kan have svært ved at nå at tælle dem alle. Derfor har amatører hjulpet til med at identificere og kortlægge kratre på månebilleder, i crowd-sorcing projektet CosmoQuest.
LÆS MERE på University of Colorado, Boulder

Månekrateret Aristarchus

Spanske robot-teleskoper der holder øje med Månen efter meteornedslag, har fanget et rekord-stort nedslag på Månen.

Nedslaget anslås at have skabt et nyt 40m stort Månekrater! SE VIDEO