Månen

Mystiske lyse hvirvler på Månen kan være nylige kometnedslag Rundt omkring på Månen har man fundet en del mystiske lyse områder, når sollyset falder i bestemte vinkler. Det der har undret forskerne ved disse områder, er at ting på Månen normalt dækkes af støv og dermed skaber en ensartet overflade. Og allerede i 1970'erne fandt man desuden at disse områder normalt er associeret med magnetiske anomalier.
En forsker fra Brown University har nu fundet at de vil kunne forklares ved komet-nedslag indenfor de sidste 100 mio år. Der kan mao. være en sammenhæng med den komet som menes at være ansvarlig for udryddelsen af dinosaurerne for 65mio. år siden.

LÆS 'Crashing comets may explain mysterious lunar swirls' fra Brown University
Månens vand
Først gik man ud fra at Månen var knastør. Da man så fandt vand der, gik man ud fra at det var kommet til med kometer. Men nye analyser af vandet i Apollo sondernedes prøver, viser at det nok snarere stammer fra Solvinden!
Kilde: Astrophysical Journal

Zucchiu  kraterets centrale bjerg Det klassiske månekrater, er rundt med en kraterkant og et spidst centralt bjerg. Men de cantrale bjerge kommer i mange former. Men sådan ser Zucchius kraterets centrale bjerg ikke lige ud..!

For da ESA's SMART-1 sonde passerede henover det 66km store Zucchius krater og kunne give meget detaljerede billeder af den centrale bjerg, afslørede den et noget rodet centralt bjerg - helt anderledes end man er vant til at se dem, når man ser dem fra afstand.

Zucchius krateret menes at være dannet i Månens Copernikanske periode, hvilket vil sige inden for de seneste 1,2 milliarder år, som er for nyligt, sammenlignet med Månens alder på 4,4 milliarder år
Kilde: ESA

For 40år siden så Apollo astronauterne noget der burde være umuligt på den atmosfæreløse Måne; Nemlig Zodiakal-lys, som kan ses lige før solopgang. Nogle dage før LADEE sonden ramte Månen prøvede man derfor om man kunne se det igen, mens sonden fra Månens natside nærmere sig dagsiden; Og det kunne den!

Kilde: NASA/Ames Research

Måneformørkelse

Her til morgen kan man opleve en fuld måneformørkelse i Amerika og Australien, men desværre ikke i Europa. Den kan dog ses streamet fra NASA.
Sol- og måneformørkelser kommer som regel i serier kaldet terader, så man i år vil kunne se 4 formørkelser. Ingen af dem kan desværer ses fra Europa.

SE Formørkelsen på NASA TV