Månen

Nye kratre på Månen
Nye kratre på Månen
Forskere fra SWRI har fundet en ny måde at datere Månekratre på.- Ved at bruge data fra deres eget instrument LAMP (Lyman-Alpha Mapping Project) på NASA's LRO sonde, har de identificeret en række meget unge Månekratre.

Se SwRI scientists discover fresh lunar craters
Hvirvlerne (Swirls) på Månen
Et eksempel på en 10km lang hvirvel (Swirl) på Månen
Mange steder på Månens overflade finder man lyse hvirvler som denne godt 10km lange hvirvel. Ingen andre kendte planeter eller måner - selvom de ligner Månen n ok så meget - har lignende hvirvler.Et af de store mysterier er at de på den ene side synes nedgraverede i overfladen, hvilket antyder at de stammer helt tilbage fra overfladens dannelse. På den anden side er hvirvlerne er væsentligt mindre eroderet af solstråling end resten af overfladen, så man skulle tro de er af nyere dato.

Data fra de nye månesonders viser nu at de er omgivet af et spændingsfelt, som studier og simuleringer viser kan skabes af lokale magnetfelter. Så selv om magnetismen er svag, er der store spændingsforskelle, som leder Solens ioniserede partikler udenom.
SE 'New Insights into How the Moon Got 'Inked' hos NASA

Hvis du ikke fik set Måneformørkelsen i nat, kan du her se den på et par minutter
LADEE i lavt kredsløb over Månen Selvom Månen ikke har nogen rigtig atmosfære, er den alligevel indhyllet i støv og gasser, ligesom mange andre himmellegemer i solsystemet; Sådan en tynd spredt atmosfære kaldes en 'exosfære'. Det meste af Månens exosfære stammer fra solvinden, hvoraf kun Helium, Neon og Argon fordamper ud i rummet igen, mens resten forbliver på Månen. Nu har LADEE sonden målt Neon i Månens exosfære.

SE 'NASA's LADEE Spacecraft Finds Neon in Lunar Atmosphere' hos NASA og 'Månen Indhyllet i støv'
Atmosfære

Flere optagelser fra Apollo missionerne viste genskær der kunne minde om atmosfære; Zodiakallys fra solen og reflektioner fra sollyset over overfladen. Det samme er set og målt af Månesonder i kredsløb allerede i 1960'erne. Selvom astronomerne havde en klar fornemmelse af hvad det var - støv der blev hvirvlet op efter meteornedslag - har omfanget og den præcise dynamik, ikke været helt klart.

Derudover har det selvfølgeligt også været et af Månelandings-skeptikernes hovedargumenter.


Men i sept.2013 sendte NASA LADEE-sonden (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) i et 6 måneder langt kredsløb om Månen. Ombord på LADEE var blandt andet et instrument kaldet LDE( Lunar Dust Experiment).

I løbet af de 6 måneder den kredsede om Månen registrerede LDE ikke mindre end 140.000 meteornedslag på Månen. Det svarer til at Månen rammes af en meteorit hvert femte minut!

Mange af dem var nærmest mikrometeoritter, men hver af de mange nedslag sender en lille støvsky i vejret, som i den lave tyngdekraft kan komme endog meget højt op over Måneoverfladen. Noget af dette støv forsvinder ud i rummet, mens andet langsomt falder ned på overfladen igen.

Månens støvsky

Nu har astronomer fra University of Colorado boulder som lavede LDE instrumentet, regnet på disse data og har vist at Månen dermed er permanent indhyllet i støv.


"Fundet af den permante støvsky om Månen var en lille bonus fra missionen. Og resultaterne kan bruges ved studier af andre lufttommeplanetariske objekter som asteroider og planeter" siger Horanyi somer principal investigator på LDEX

Fordi de fleste meteorer komme udefra rummet, spredes det meste støv på Månens bagside. Og selvom Måne har en lavere tyngdekraft end Jorden, trækker den de små asteroider ind mod sig, så der er en overvægt af nedslag om ækvator. Dermed er Månen altså omgivet af en støvsky som er tættest om dens ækvator og lidt skævt fordelt mod bagsiden


LÆS 'Moon engulfed in permanent, lopsided dust cloud' University of Colorado boulder