Månen

Normalt betragter vi Månen som en gold størknet stenklump uden atmosfære eller anden beskyttelse såsom magnetfelt. Men nye undersøgelser af månesten foretaget med ESRF-cyklotronen viser at den rent faktisk har en flydende kerne.

LÆS MERE hos ESRF

Jordskred i måne krateret Phyteas

NASA's LRO sondes høj-opløsningskamera har taget dette billede af kanten af Pytheas krateret, hvor et jordskred af basalt materiale har dannet et flod-lignende jordskred ned langs kraterkanten.

Måne-klippe i Schiller krateret

Lunar Reconneisance Orbiteren har fanget dette meget detaljerede billede af sporet efter en rulle-sten på Månen, som formodentligt kun er Synsfeltet her dækker ca. 400m og klippen nederst er 8m i diameter

Månens sydpol billede kortlægning

NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter har kortlagt hidtil mørklagte dele af Månens overflade i de evige skygger ved polerne

Jorden formodes at have oplevet en episode kaldet "Late Heavy Bombardment" (Det sene bombardement LHB), hvor den i en periode blev ramt af mange større meteornedslag. LHB teorien baseres bla. at Månens have blev dannet af store nedslag i denne periode. Men nye målinger viser at havene sandsynligvis blev skabt af ét nedslag.

Kilde: Journal of Geophysical Research,