Månen

NASA's GRAIL sonde har færdiggjort sit tyngdekraft-kort over Månen. Kortene viser både hvor de store meteorer er gemt under Måneoverfladen, tykkelsen på Månen skorpe og dens topografi. SE VIDEOERNE her

Det godt 3000km store Månebasin 'Mare Procellarum' (Stormenes hav), som er det største af Månens "have", blev iflg. Japanske forskere dannet ved et massivt meteornedslag for 3,9  mia. år siden.

Meteoren har været godt 300km i diameter og ramte Månen med mere end 10km/s. Efter nedslaget har andre meteornedslaget udvisket dets grænser så det i dag er lidt svært at bedømme dets faktiske størrelse.

Konklusionen er baseret på analyser af isotoper i og omkring havet

Kilde:  Sciencedaily


Teorien om at Månen blev skabt af et sammenstød mellem den tidlige Jord og et andet planetarisk legeme, har længe været betragtet som den bedste teori, fordi Jorden ikke er stor nok til at indfange så stor et legeme som Månen.
Men nu har geologer bevist teorien ved at studere forskellen på Jordens isotoper og Månens. For hvis de havde samme ophav som var blevet delt efter et kæmpenedslag ville man forvente at Månen havde færre lette isotoper og det er netop hvad man har fundet.

Kilde: University of California

Flere undersøgelser og analyser af Månens overflade har vist at de er store mængder vand  eller vandige opløsninger bundet i Måne-sandet.
Vi har fundet at hydroxyl-forbindelserne på Månen stammer fra protoner fra Solen som lokalt har dannet forbindelser med ilt.." siger professor James O'Neill.

Kilde: University of Michigan

krater

Bunden af nogle af Månens kratre ved polerne henligger i evig skygge. Og her har man tidligere fundet spor af vand. Nu bekræfter nye målinger med LRO-månesondens Mini-RF radar, at  5-10% af de skyggefulde områder kan være dækket af pletvis vand-is

LÆS MERE på LRO's missionpage