Kometer

De seneste årtier har man fundet flere hundrede meget store kometer i det ydre solsystem,som er blevet døbt 'Centaurer'. I starten mente man at de var småplaneter eller Kuiper-bælte asteroider, men analyser af dem har vist at de er kometer.
Dermed er der også risiko for at nogle af dem kan komme ind i det indre solsystem, og beregninger viser at det vil ske med ca. 40.000års mellemrum. Skulle Jorden blive ramt af en sådan centaur, vil det være katastrofalt, men risikoen for det er meget lille.

Til gengæld viser nye analyser at så stor en komet vil få en gigantisk hale og følges af mange mindre stykker, som i sig selv kan være katastrofale for Jorden.Undersøgelsen bakkes også op af geologer, som bekræfter at man kan se fremmedmateriale i jord- og islag med mellemrum der matcher resultatet.

LÆS 'Centaurs as a hazard to civilization' fra Royal Astronomical Society
Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko ESAs Rosetta sonde følger stadig med komet 67P/Churyumov–Gerasimenko og tager næsten dagligt det ene flottere billede efter det andet af kometen. Men det tager noget tid før der kommer opdagelser ud af dem.

derfor har tyske mpg gjort det muligt at følge med i billedstrømmen i mellemtiden, på et særligt website, hvor man enten kan få billederne løbende på mails, newsfeed eller bare kigge ind

SE ESA og mpg.de

Det er idag ét år siden Philea landeren landede på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
... Et år hvor vi har lært rigtigt meget om kometer!
SE MERE på ESA's Rosetta blog
Philea sonden på komet 67P's overfaldeNu hvor komet 67P/Churyumov-Gerasimenko har passeret perihelion, er aktiviteten på overfladen faldet og ESA vurderer at der er "gode chancer" for at få kontakt med Rosetta sondens lander 'Philea' som sytadig står på overfladen af kometen.

SE ESA bloggen
Komet 67P og dens koma Fri Oxygen-molekyler (O2) i komethaler er ikke noget nyt. Man har antaget at iltet blev frigivet fra isen, hvor det var bundet i andre forbindelser,som er nednbrudt i det skarpe sollys, for derefter at danne ilt-molekyler. Men da forskerne forsøgte at afdække denne proces, opdagede de til ders store overraskelse at O2-molekylerne er indefrosset i isen, så den formodentlig stammer fra solsystemets dannelse!

Og eftersom O2-molekyler normalt ikke overlever længe, men åbenbart aligevel har overlevet nedfrosset i milliarder år, er det altså original oprindelig ilt man kigger på; Noget man slet ikke havde forventet

Se Nature og AFP