Kometer

Ring af kometer om nydannet stjerne
Ring af kometer om nydannet stjerne
Studier af en ring af kometer om stjernen HR 8799 og dens kendte planeter, viser at enten har planegterne flyttet sig siden de blev dannet, eller også gemmer der sig endnu en planet indenfor kometbæltet.
Kometskiven som er 150-200AU (x Jordens baneradius) skyldes en storm af kollisioner mellem kometlegemer om stjernen.

'Cometary Belt around Distant Multi-planet System Hints at Hidden or Wandering Planets' fra RAS
Komet 252P/LINEAR's kerne og inderste koma
Komet 252P/LINEAR's kerne og inderste koma

Da komet 252P/LINEAR passerede tæt forbi Jorden 21 marts 2016 i en afstand af kun 2 mio km , havde man en unik lejlighed til at få nærbilleder af kometen. Hubble rumteleskopet var i en perfekt vinkel til at fotografere den og det lykkedes at få billeder af selve kernen med en opløsning på kun 1,6km/pixel, som er den bedste oplæsning Hubble indtil nu har kunnet opløse. Dermed kunne man bestemme kometkernens størrelse og den viste sig at være den mindste kometkerne man kender til.Forskenre håber at kunne bruge billederne til at vise hvordan kometer bliver mindre med tiden.

Læs pressemeddelelsen fra Planetary Science Institute herunder

Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko67P skifter farve
Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko67P skifter farve
Da Rosetta sonden mødte komet Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko67P, som den stadig kredser om, var den overraskende mørk og reflekterede kun 6% af sollyset. Men efter at kometen har været inde at vende om Solen, har den stille og roligt skiftet farve og er blevet meget lysere, så den idag reflekterer ca. 40% af sollyset. Årsagen er at solvinden blæser dens overflade fri for støv og snavs, så der er langt mere is på dens overflade nu.

Se 'The colour-changing comet' fra ESA

Da komet C2016 BA14 susede forbi Jorden 21 marts, lavede amatørastronomen Greg Hogan denne 20 minutters timelaps video af den. Komet C2016 BA14, som menes at være et fragment af komet 252P/LINEAR som passerede Jorden dagen efter. De passered begge Jorden i en afstand af flere millioner km, men er ikke desto mindre de tætteste kometpassager siden komet D/1770 L1 passerede Jorden i 1770.

Radarobservationer af kometen viste også dens form og størrelse meget præcist
Komet Pan-STARRS (P/2016 BA14)
Komet Pan-STARRS (P/2016 BA14)
Forleden passerede Komet Pan-STARRS (P/2016 BA14) Jorden i en en afstand af kun 3,6 millioner km - en af de tætteste komet-passager i århundreder.
Men analyser af kometen viste at den er væsentligt større, end man troede, fordi den reflekterede meget mindre lys end kometer normalt gør, med en albedo på kun 3%. Dvs. at den kun reflekterede 3% af lyset fra Solen. Til sammenligning reflekterer asfalt 4%!.
Forskerne bag observationerne har endnu ikke noget bud på grunden til at den er så mørk

Kilde: 'Planetary Science Institute'