Kometer

Udbrud ipå komet 64P
Udbrud på komet 64P
Rosetta sonden har sendt et hav af billeder og data tilbage sin bane om komet 64P. Analyser af disse data har nu afsløret et markant udbrud 19 februar. Billederne viser endda helt præcist hvor på kometen udbruddet stammede.,

Kilde: ESA

Rosetta sonden har nu kredste over 2 år om komet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Det begyndte med at den fløj kometen i møde mellem Mars og Jupiter, for derefter først at flyve parallelt med den, gå i kredsløb om den, og derefter cirkle tættere og tættere på den.
Se 'Rosetta’s journey around the comet'
ESA's Rosetta sonde er nu tættere på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko's kerne end nogen sinde før: Kun 12,8km over kometen, var den da den tog dette billede sidste uge.

Opløsningen på billedet er 1,8m/pixel, og hele billedet viser et ca. 2,4 km udsnit af kometkernen.(Klik på billedet for fuld størrelse)
 Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko
Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko

Vi har ike for vane at "bare at vise flotte billeder", men dette billede er så enestående og flot at vi bare måtte vise!

på sletten i venstre side af billedet, kan man se en klippeblok, og et spor som tydeligt viser hvordan det er trillet og hoppet henover den støvede overflade. Øverst tv er en "bjergkam" med tydelige kratre .. men ikke normale kratre, men derimod eksplosionskratre, som om den var sprængt indefra!.

Kilde: ESA Week in images
Komet 67P's overflade
Komet 67P's overflade
Rosetta sonden ankom til komet 67P/Churyumov-Gerasimenko d.6 august 2014, som den dermed nu har tilbragt 2 år om. Billedet her er et af de seneste nærbilleder af kometen. Sidste år ved denne tid var Rosetta i et sikkert kredsløb 2-300km over kometen, mens den nu kun er 6,8km over dens overflade og dermed kan tage langt mere detaljerede billeder. Billedet her har en opløsning på kun 0,7m/pixel!Se Comet on 6 August 2016 – NavCam hos ESA
Komet C/2014 S3 ligner en asteroide
Komet C/2014 S3 ligner en asteroide
For 2 år siden fandt man en overraskende komet der besøgte os fra Oort kometskyen; En komet uden is eller hale!. Dermed ligner den mest af alt en astereoide.

Nye studier af den viser at dens sammensætning svarer til andre af de "oprindelige" himmellegemer fra Solsystemets dannelse, og at den dermed kan lære os om hvordan Jorden blev til.

Se