Kometer

Komet 67P's overflade
Komet 67P's overflade
Rosetta sonden ankom til komet 67P/Churyumov-Gerasimenko d.6 august 2014, som den dermed nu har tilbragt 2 år om. Billedet her er et af de seneste nærbilleder af kometen. Sidste år ved denne tid var Rosetta i et sikkert kredsløb 2-300km over kometen, mens den nu kun er 6,8km over dens overflade og dermed kan tage langt mere detaljerede billeder. Billedet her har en opløsning på kun 0,7m/pixel!Se Comet on 6 August 2016 – NavCam hos ESA
Komet C/2014 S3 ligner en asteroide
Komet C/2014 S3 ligner en asteroide
For 2 år siden fandt man en overraskende komet der besøgte os fra Oort kometskyen; En komet uden is eller hale!. Dermed ligner den mest af alt en astereoide.

Nye studier af den viser at dens sammensætning svarer til andre af de "oprindelige" himmellegemer fra Solsystemets dannelse, og at den dermed kan lære os om hvordan Jorden blev til.

Se
Ring af kometer om nydannet stjerne
Ring af kometer om nydannet stjerne
Studier af en ring af kometer om stjernen HR 8799 og dens kendte planeter, viser at enten har planegterne flyttet sig siden de blev dannet, eller også gemmer der sig endnu en planet indenfor kometbæltet.
Kometskiven som er 150-200AU (x Jordens baneradius) skyldes en storm af kollisioner mellem kometlegemer om stjernen.

'Cometary Belt around Distant Multi-planet System Hints at Hidden or Wandering Planets' fra RAS
Komet 252P/LINEAR's kerne og inderste koma
Komet 252P/LINEAR's kerne og inderste koma

Da komet 252P/LINEAR passerede tæt forbi Jorden 21 marts 2016 i en afstand af kun 2 mio km , havde man en unik lejlighed til at få nærbilleder af kometen. Hubble rumteleskopet var i en perfekt vinkel til at fotografere den og det lykkedes at få billeder af selve kernen med en opløsning på kun 1,6km/pixel, som er den bedste oplæsning Hubble indtil nu har kunnet opløse. Dermed kunne man bestemme kometkernens størrelse og den viste sig at være den mindste kometkerne man kender til.Forskenre håber at kunne bruge billederne til at vise hvordan kometer bliver mindre med tiden.

Læs pressemeddelelsen fra Planetary Science Institute herunder

Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko67P skifter farve
Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko67P skifter farve
Da Rosetta sonden mødte komet Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko67P, som den stadig kredser om, var den overraskende mørk og reflekterede kun 6% af sollyset. Men efter at kometen har været inde at vende om Solen, har den stille og roligt skiftet farve og er blevet meget lysere, så den idag reflekterer ca. 40% af sollyset. Årsagen er at solvinden blæser dens overflade fri for støv og snavs, så der er langt mere is på dens overflade nu.

Se 'The colour-changing comet' fra ESA