Kometer

Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko stammer fra Kuiper bæltet
Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko stammer fra Kuiper bæltet

ESAs landing og langvarige kredsløb om komet 67P/Churyumov-Gerasimenko har bidraget helt utroligt til vores viden om kometer. Men for at bidrage til en dybere forståelse, skal man også vide hvad det er for en type komet og hvor den kommer fra.
Astronomer fra Western University har derfor regnet på Komet Komet 67P's bane og oprindelse ved simulationer og statistiske metoder, og har fundet at den's stammer fra Kuiper bæltet. Baseret på analyser af kometen og dens bane, vurderer de at den har været i det indre solsystem ca. 10.000år.

Kilde: Western University
Rosettas sidste billede af komet 67P
Rosettas sidste billede af komet 67P
Rosetta sonden endte fredag formiddag sin mission, med et kontrolleret styrt ned på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko, efter at have kredset om den i over et år. Dette nærbillede af kometens overflade var det sidste billede den sendte tilbage til Jorden.
Formålet med styrtet var at nærstudere kometens overflade og gasserne lige over den, inden man tabte kontakten til den pga strømmangel så langt fra Solen.

ESA's Mark McCaughrean runder Rosetta missionen af med følgende "Rosetta var på tegnebrættet allerede før ESA første deep space mission Giotto havde taget sine første billeder af en komet-kerne, da den fløj forbi Hallleys komet i 1986. Denne mission strækker sig over hele karrierer og dens data vil blibve brugt i forskningen de næste årtier"

Se Rosettas rejse endte i en vovemodig nedstigning til kometen fra ESA
Komet 67P/Churyumov-Gerasimenkos overflade
Komet 67P/Churyumov-Gerasimenkos overflade
I aften 29/9 og i løbet af natten, kan man følge ESA's Rosetta sondes tur ned mod- og lavt henover komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, inden den forventes at ramme kometen i morgen formiddag.

FØLG DEN på en af nedenstående live-kanaler:
livestream.com/ESA/rosettafinale
ustream.tv/nasajpl2
NASA TV

Se også Følg Rosettas endeligt

29 september begynder Rosetta sonden sin sidste kursjustering, som vil bringe den ned på komet 67P. Torsdag aften kan man derfor følge et liveshow på ESA, hvor forskere gennemgår højdepunkterne fra Rosetta missionen

Kl 22.50 vil sonden nå en højde på kun 19km over kometen, som vil briunge den på kollisionskurs med nogle af de højere bjerge på kometen. Det forventes at ske fredag 12:40. I de mellemliggende 14timer vil Rosetta tage nogle af de mest detaljerede billeder af kometens overflade. Måske kan man være heldig at de også laver en film af turemn lavt henover kometen!.

Se How to follow the grand finale fra ESA
Forskellige udbrud på komet 67P
Forskellige udbrud på komet 67P
Rosetta sonden som nu har fulgt komet 67P/Churyumov–Gerasimenko i et år under dens mest aktive periode, har givet forskerne en unik mulighed for at studere udbrud fra kometer; Ikke bare hvordan de ser ud, men også hvorfra på overfladen de stammer, hvordan de brød ud og så videre.

Dermed har man kunnet klassifisere udbrud i kometer i 3 grupper;: type A, B og C, afhængigt af deres varighed, størrelse og udseende.

Den største begrænsning i observationerne er at udbruddende er kortvarige og derfor kun optræder på et enkelt billede, så man ikke med sikkerhed ved hvor i processen de er: Om de lige er brudt ud, eller hvordan. Men man har kunnet konstatere at de tynde jets, typisk kommer fra periferien af kernen, i modsætning til de bredere udbrud

Læs mere på Summer firworks on Resaatas comet hos ESA