Kometer

Deir el-Medina hvor Rosetta skal styrte ned på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko 30 sept 2016
Deir el-Medina hvor Rosetta skal styrte ned på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko 30 sept 2016

Rosetta kredser stadig om komet 67P/Churyumov–Gerasimenko mens den er på ved ud i det yderste solsystem. Om kort tid regner ESA derfor med at miste kontakten til sonden, når den ikke længere får strøm nok fra solcellerne.
For at få det meste ud af sonden vil den derfor nu gå længere ned mod kometen, for til slut d. 30 sept at styre ned i et særligt aktivt område kaldet Deir el-Medina som ligger "på halsen" til den mindste af komet 67Ps kerner. Dermed man få nogle fantastiske nærbilleder og data af et af de mest interessante områder på kometen.

Kilde: Rosetta descent towards region of active pits hos ESA
ESA's Philea lander fundet på komet 67P
ESA's Philea lander fundet på komet 67P
Rosetta sonden som kredser om komet 67P/Churyumov–Gerasimenko, havde oprindeligt en lander - Philea med, som sidste år landede på kometen. Desværre landede den i skyggen af en klippe, så den ikke fik strøm, så man derfor mistede kontakten til den.
Men nu hvor Rosetta er kommet tættere på kometen, har ,man genfundet den tabte lander, på Rosettas billeder.

Kilde: ESA's Rosetta blog
Udbrud ipå komet 64P
Udbrud på komet 64P
Rosetta sonden har sendt et hav af billeder og data tilbage sin bane om komet 64P. Analyser af disse data har nu afsløret et markant udbrud 19 februar. Billederne viser endda helt præcist hvor på kometen udbruddet stammede.,

Kilde: ESA

Rosetta sonden har nu kredste over 2 år om komet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Det begyndte med at den fløj kometen i møde mellem Mars og Jupiter, for derefter først at flyve parallelt med den, gå i kredsløb om den, og derefter cirkle tættere og tættere på den.
Se 'Rosetta’s journey around the comet'
ESA's Rosetta sonde er nu tættere på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko's kerne end nogen sinde før: Kun 12,8km over kometen, var den da den tog dette billede sidste uge.

Opløsningen på billedet er 1,8m/pixel, og hele billedet viser et ca. 2,4 km udsnit af kometkernen.(Klik på billedet for fuld størrelse)
 Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko
Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko

Vi har ike for vane at "bare at vise flotte billeder", men dette billede er så enestående og flot at vi bare måtte vise!

på sletten i venstre side af billedet, kan man se en klippeblok, og et spor som tydeligt viser hvordan det er trillet og hoppet henover den støvede overflade. Øverst tv er en "bjergkam" med tydelige kratre .. men ikke normale kratre, men derimod eksplosionskratre, som om den var sprængt indefra!.

Kilde: ESA Week in images