Kometer

Komet ISON

Studier af komet ISON med Spitzer rumteleskopet, viser at den nu - 502 millioner km fra Solen - har en 300.000lkm lang hale, og udsender 1 mio. kg CO2 gas og  54,4 mio. kg støv om dagen.

Kilde: Spitzers missionpage


Mens komet ISON som kommer tila t dominere himlen i julen nærmer sig, accelereres den stadigt på sin vej ind om Solen. Dette er en timelaps film, taget med Hubble over kun 43minutter.
Kilde: NASA

Komet ISON fotograferet af Gemini observatoriet

500 mio. km ude er komet ISON - efterårets store kometshow - på vej ind mod Solen. Nye målinger fra Gemini og Hubble observatorierne viser at den er 5-6km stor og allerede nu er omgivet af en 5000km stor gaståge (koma)

Kilde: Gemini observatoriet


I gennemsnit får vi hvert 10ende år en ekstraordinær klar komet at se på nattehimlen. Og dette årtis komet er - indtil videre - komet ISON, som kommer til at nå magnitude -6 i nov-dec i år - dvs. 3-4x klarere end Venus!.
Hubble har taget dette første "snig-premiere-billede" af den, mens den (nu) stadig er 640 mio.km ude, eller lidt tættere på Solen end Jupiter

Kilde: Planetary Science Institute og aerith.net

Halleys komet fotograferet af ESAs Giotto sonde

Der er en ekstra julegave på vej i år: En meget klar komet kaldet ISON, som vil kunne ses uden kikkert i julen 2013. Netop nu er den 730 mio. km fra Solen, men allerede nu damper der 51 tons gas og støv af den hvert minut