Kometer


Meteorsværmen Tauriderne, som rammer Jorden hvert år omkring september-november. Tauriderne som er støv efter komet Encke rammer Jorden med 29km/s og som de fleste andre meteorsværme brænder brænder partiklerne op i atmosfæren som stjerneskud. Men siden et studie viste at Tunguska-meteoren i 1908 stammede fra Tauriderne, har der været teorier om at sværmen kan indeholde klumper af større fragmenter i 100m klassen, som den der ramte Tunguska.
Netop i år rammer sværmen Jorden direkte på, så den vil blive særligt aktiv. Derfor opfordrer astronomer fra Westerns University til observationer for at lede efter sådanne NEO-asteroider, som de mener kan være en meget reel trussel.
Den interstellare komet eller asteroide Oumuamua, som passerede igennem solsystemet i 2017
Den interstellare komet eller asteroide Oumuamua, som passerede igennem solsystemet i 2017
Siden Solsystemet i 2017 fik besøg af den interstellare asteroide Oumuamua, som senere viste sig at være en komet, har man søgt efter dens oprindelse. Kometer er rester efter planet-dannelser. Så ved at følge dens bane tilbage i tiden har man fundet 4 mulige unge stjerner den kan være kommet fra skriver ESA
Panorama fra Rosetta af komet 67P/Churyumov-Gerasimenko
Selvom Rosetta sonden endte for snart 2 år siden, offentliggører ESA stadig nye billeder fra afslutningen af dens mission, som endte på kometen. På dette billede som er taget lavt over komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, lige inden Rosetta crashede ned på den, kan man se et fantastisk panorama af overfladen, næsten som hvis man stod på kometen. Fra ESAs Photojournal
Stenen der ødelagde Philea sonden
Dette billede domineres af en firkantet stenblok th. som man mener er et brudstykke af skorpen.Det er dén stenblok som Philea sonden landede i skyggen af, som der berøvede den energien fra dens solpaneler. Phileas ene ben som stikker ud fra blokken (lige under den). Kan du se den?

30 sept 2016 sendte ESA deres Rosetta sonde med et kontrolleret styrt ned på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko's overflade.
Inden da var den gået ned i et meget lavt kredsløb om kometen hvor den kortlagde det meste af kometen med en rekord opløsning. Og under dens sidste indflyvning mod det kontrollerede styrt, fik man endnu mere detaljerede billeder.

Disse billeder er nu endeligt behandlet og frigivet til fri download. Det inkluderer også de sidste billeder af Philea-landeren skriver ESA
Jets ved daggry på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko
Jets ved daggry på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko

I 2014-2016 fulgtedes Rosetta med komet komet 67P/Churyumov-Gerasimenko og sendte et væld af data tilbage til Jorden som stadig studeres grundigt.
Et af de seneste resultater er undersøgelser af de jets der strømmede ud fra kometen og omgav den som en atmosfære (kometens koma). De nye undersøgelser viser at denne koma langt fra er homogen, men varierer afhængigt af hvor og hvornår på dagen. Analysen viser nemlig at jettene hovedsageligt strømmer ud "ved daggry" på kometen, og mere nogle steder end andre, som det også ses på billederne herover skriver Max Planck Gesellschaft