Kometer

Hubble foto af komet ISON

Mens komet ISON ræser ind mod sit møde med Solen, bliver den hyppigt fotigraferet. Som dette billede taget af Hubble, da kometen var 600.000km fra Jorden.

SE MERE på Planetary Society Institute

Geologer har fundet beviser for at en komet ramte Jorden for 28mio år siden. Den eksploderede over Ægypten, hvorefter materiale fra den, blev spredt over et 6000km2 stort areal - bla. mikrospiske diamanter. Det er iflg forfatterne første gang man har kunnet identificere kometrester fra en enkelt begivenhed på Jorden

Kilde: Science

Komet ISON

Som så mange andre forbereder ESA sig også på komet ISON, som er inde at vende om Solen i december. 1 okt passerer den Mars i en afstand af kun 10 mio km, 10 okt vender den om Solem, og 26 dec. passerer den Jorden i en afstand af 60 mio km. Imens står 5 rumfartøjer klar til at observere den.

Kilde: ESA

Kometer har normalt meget aflange baner der fører dem ind omkring Solen. Derfor var det en stor overraskelse da man for nyligt fandt 12 lidt søvnige kometer i det indre asteroide-bælte. Umiddelbart mente man at de var fanget der af Jupiters tyngdefelt, men en ny analyse viser at de faktisk er født der, og at der tidligere må have været tusinder af aktive kometer. De har fået navnet "Lazarus-kometer".

Kilde: Royal Astronomical Society

Spredt i baner mellem Jupiter og Neptun, gemmer der sig er en spredt asteroide-klasse kaldet Centauere, som menes at være indfanget af Jupiters tyngdekraft. De har forvirret forskerne, fordi de både ligner asteroider og kometer, men nu har data fra WISE vist at de ER komet-rester.

Kilde: NASA