Kometer

Komet PANSTARRS 2012K1Solsystemets yderste del er den såkaldte Oort kometsky. De fleste af de kometer vi kender, er kometer i langstrakte elliptiske baner, som kommer ind om Solen med op til århundreders mellemrum. Men enkelt kometer er "førstegangs-kometer" som har ligget gemt som tidskaplser fra solsystemets dannelse, men pludselig er blevet skubbet ud af banen og som vi dermed ser for første gang. Komet C2012K1 var et eksempel på en sådan oprindelig komet.

Efter de normale teorier om kometernes oprindelse, ville man forvente at C2012K1 havde stærke Silicium-absorptionslinier. Men C2012K1 overraskede ved ikke at indholde meget Silicium, men istedet have større mængder kulstof. Dermed mener forskerne den består af større støvkorn, som normalt dannedes længere inde i solsystemet, end ude i Oort skyen. Fundet udfordrer dermed den gængse teori om kometernes oprindelse, men kan også betyde at C2012K1 har en særlig forhistorie.
Kilde: Comet’s First Passage Through the Solar System Reveal Unexpected Secrets
Udbrud på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko's indre
Inden ESAs Rosetta sonde endte sine dage på den komet den havde fulgt i flere år, sendte den store mængder billeder og data tilbage til Jorden. Blandt disse data fangede den 3 juli 2016 et udbrud på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Nye analyser af udbruddet viser at detstammede fra kometens indre, forårsaget af gastryk fra fordampende is.
"Vi så en klar gassøjle blæse væk fra overfladen som et springvand. Det varede ca 1 time og producerede 18kg støv/sekund" siger Jessica Agarwal fra Max Planck Institute for Solar System Research i Göttingen, Tyskland, som er forfatter til publiceringen af undersøgelsen
Kilde: Rosetta finds cometplume powered from below fra ESA
Animation af komet/asteroide A 2017U1s bane
En nyopdaget komet eller asteroide A2017 U1 som blev fundet 19. okt, har den mest ekstreme bane man hidtil har set fra en komet eller asteroide; Den nærmede sig Solen direkte oppefra, med en hastighed på 25,5km/s, og vil fortsætte direkte ud af solsystemet, tilbage til det interstellare rum den kom fra.
"Det er den mest ekstreme bane jeg nogensinde har set. Den er ekstremt hurtig og på en bane som vi er sikre på at den er på vej ud af solsystemet og ikke kommer tilbage" siger Davide Farnocchia, fra NASA's Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS)
Kilde: Small Asteroid or Comet 'Visits' from Beyond the Solar System fra Hawaii universitet
Exokomet Forskere fra MIT har sammen med amatørastronomer identificeret 6 kometer om en anden stjerne 800 lysår herfra. Med en størrelse i stil med Haleys komet, er de de mindste objekter der nogensinde er fundet udenfor vores solsystem.

De blev fundet da de passerede ind foran stjernen,og blokerede 1% af stjernens lys For selvom kometer er små, er deres haler store, så de blokerer en ret stor procentdel af stjernelyset

Se ... comets outside our solar system fra MIT
Støvringen om stjernen Formalhaut Når nye stjerner dannes, hvirvles støv og gasser ud i en skive omkring dem og især de tungere grundstoffer centrifugeres ud i ringe, hvor man har ment at de samles i klumper, som støvsuger de sidste rester op i sin bane.

Men siden man en planet-stor masse om den unge planetdannende stjerne Formalhaut, har den udfordret teorien; Først troede man, at man havde fundet en exoplanet om den, men i 2012 opdagede man det var en tæt støvring man mente gemte en ny planet.

Nye undersøgelser af den og andre lignende stjerner viser at disse ringe ikke indeholder enkelte store planetisimaler, men istedet mange mindre isklumper - teknisk set kometer - som vælter sammen og danner nye større legemer og ifølge simuleringer sandsynligvis ender i at samle planeter. "Istedet for at finde en planet bygget i én stor "byggeplads, har forskerne fundet en planet som dannnes af mange små byggepladser, som vil ende med en færdig planet"

Se From comets come planets... fra John Hopkins University