Kometer

Den interstellare komet eller asteroide Oumuamua, som passerede igennem solsystemet i 2017
Den interstellare komet eller asteroide Oumuamua, som passerede igennem solsystemet i 2017
Siden Solsystemet i 2017 fik besøg af den interstellare asteroide Oumuamua, som senere viste sig at være en komet, har man søgt efter dens oprindelse. Kometer er rester efter planet-dannelser. Så ved at følge dens bane tilbage i tiden har man fundet 4 mulige unge stjerner den kan være kommet fra skriver ESA
Panorama fra Rosetta af komet 67P/Churyumov-Gerasimenko
Selvom Rosetta sonden endte for snart 2 år siden, offentliggører ESA stadig nye billeder fra afslutningen af dens mission, som endte på kometen. På dette billede som er taget lavt over komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, lige inden Rosetta crashede ned på den, kan man se et fantastisk panorama af overfladen, næsten som hvis man stod på kometen. Fra ESAs Photojournal
Stenen der ødelagde Philea sonden
Dette billede domineres af en firkantet stenblok th. som man mener er et brudstykke af skorpen.Det er dén stenblok som Philea sonden landede i skyggen af, som der berøvede den energien fra dens solpaneler. Phileas ene ben som stikker ud fra blokken (lige under den). Kan du se den?

30 sept 2016 sendte ESA deres Rosetta sonde med et kontrolleret styrt ned på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko's overflade.
Inden da var den gået ned i et meget lavt kredsløb om kometen hvor den kortlagde det meste af kometen med en rekord opløsning. Og under dens sidste indflyvning mod det kontrollerede styrt, fik man endnu mere detaljerede billeder.

Disse billeder er nu endeligt behandlet og frigivet til fri download. Det inkluderer også de sidste billeder af Philea-landeren skriver ESA
Jets ved daggry på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko
Jets ved daggry på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko

I 2014-2016 fulgtedes Rosetta med komet komet 67P/Churyumov-Gerasimenko og sendte et væld af data tilbage til Jorden som stadig studeres grundigt.
Et af de seneste resultater er undersøgelser af de jets der strømmede ud fra kometen og omgav den som en atmosfære (kometens koma). De nye undersøgelser viser at denne koma langt fra er homogen, men varierer afhængigt af hvor og hvornår på dagen. Analysen viser nemlig at jettene hovedsageligt strømmer ud "ved daggry" på kometen, og mere nogle steder end andre, som det også ses på billederne herover skriver Max Planck Gesellschaft
komet 67P/Churyumov-Gerasimenko ingredienser
I en artikel fra Max Planck Geselschaft har et par forskere der har studeret komet 67P/Churyumov-Gerasimenko som ESAs Rosetta sonde kredsede om, publiceret en detaljeret liste over kometens sammensætning.Og listen indeholder 2 overraskelser:
1.For det første har komet 67P en meget høj andel af organiske forbindelser (kulstofforbindelser; Altså langtfra liv, men forudsætninger for det), idet næsten halvdelen af kometens overflade består dem.
2. Den anden halvdel består af uhydrede klipper. Det mener de skyldes at den har været permanent frosset og dermed ikke tidligere har været inde at runde Solen; Det gør den til en såkaldt "oprindelig komet", som altså er en frossen udgave af det Solsystemet blev dannet af. Altså en lille interplanetarisk tidskapsel!