Kometer

Termiske billeder af komet 67P's sydpolRosetta sonden er kommet i position til at få et godt kig på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko's sydpol. Og resultaterne overrasker meget , fordi overfladen er væsentlig mere gennemsigtig forIR instrumenterne end resten af kometens overflade.
En del af forklaringen er nok at kometens sydpol ligger skærmet fra det hårde sollys af dens "peanut-form" og dermed er langt mere oprindelig end resten af kometen.

Rosettas first peak at comet south pole på Rosetta-bloggen
Ændringer på komet-overflade
Rosetta sonden som stadig kredser om komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, har løbende observeret dens overflade, efterhånden som den nærmede sig Solen. Og ikke overraskende har landskabet på kometen ændret sig markant hen ad vejen, efterhånden som materiale er smeltet af, Disse billeder og flere som dem på ESA's Rosetta blog, viser ændringernes omfang
Revner på overfladen af komet 67P
Billeder fra- og af overfladen på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko ligner billeder fra ethvert andet atmosfæreløst himmellegeme - med en undtagelse: Revner overalt og i alle størrelser!
Der er lange kløfter i overfladen og små revner overalt: Ja selv klippestykker revner.Det skyldes at klipperne indeholder meget is og dermed er meget porøse, og at overfladen udsættes for stor stress, når isen i- og under den smelter; Faktisk styres hele kometens udvikling af revner

SE '..cracks drives surface evolution' hos ESA Science
Animation der viser den aktivekometkernes aktivitet når den runder solen Forleden rundede komet 67P/Churyumov–Gerasimenko Solen i en afstand af 186 millioner km. Det er lidt længere fra Solen end Jordens afstand, men tæt nok på til at den frosne snebold tør noget op og skaber sig en stor komethale. Og ESA's Rosetta sonde som følger med den, kan observere aktiviteten fra første parket som denne animation viser.

SE 'Rosettas big day in the Sun' hos ESA
Kortlivet jet på komet 67P
Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko vil om et par uger nå perhihelion - dvs. det punkt isin bane, hvor den er tættest på Solen, så man kan forvente den højeste aktivitet på kometen. ESA's Rosetta sonde fangede 29/7 denne voldsomme, men kort-livede jet fra kometen.

NASA har samlet billederne af jetten til denne lille animation:


Billeder fra Rosetta soden har tidligere vist, hvordan jettene udsendes, når Solen har opvarmet et stykke af overfladen, så der dannes gasser og dampe under overfladen, indtil overfladen giver efter og kollapser, så gasser og støv undslipper pludseligt og forsvinder ud i rummet med stor fart i en jet.

Efter udbruddet efterlades der en hule - et såkaldt 'sinkhole' i overfladen som vist på disse billeder


Kilder: ESA og JPL/NASA
LÆS OGSÅ: 'Komet-sinkholes skaber jets'