Kometer

Animation der viser den aktivekometkernes aktivitet når den runder solen Forleden rundede komet 67P/Churyumov–Gerasimenko Solen i en afstand af 186 millioner km. Det er lidt længere fra Solen end Jordens afstand, men tæt nok på til at den frosne snebold tør noget op og skaber sig en stor komethale. Og ESA's Rosetta sonde som følger med den, kan observere aktiviteten fra første parket som denne animation viser.

SE 'Rosettas big day in the Sun' hos ESA
Kortlivet jet på komet 67P
Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko vil om et par uger nå perhihelion - dvs. det punkt isin bane, hvor den er tættest på Solen, så man kan forvente den højeste aktivitet på kometen. ESA's Rosetta sonde fangede 29/7 denne voldsomme, men kort-livede jet fra kometen.

NASA har samlet billederne af jetten til denne lille animation:


Billeder fra Rosetta soden har tidligere vist, hvordan jettene udsendes, når Solen har opvarmet et stykke af overfladen, så der dannes gasser og dampe under overfladen, indtil overfladen giver efter og kollapser, så gasser og støv undslipper pludseligt og forsvinder ud i rummet med stor fart i en jet.

Efter udbruddet efterlades der en hule - et såkaldt 'sinkhole' i overfladen som vist på disse billeder


Kilder: ESA og JPL/NASA
LÆS OGSÅ: 'Komet-sinkholes skaber jets'
Overfladen på komet 67PAnalyser af data fra Philea landeren på komet 67P/Churyumov­-Gerasimenko harvist sig at indeholde et væld af organiske stoffer:
COSAC-instrumentet analyserede data fra overfladen, som indeholdt ikke mindre end 16 organiske stoffer, herunder flere Carbon-holde forbindelser og 4 stoffer - methyl isocyanate, acetone, propionaldehyde og acetamide - som ikke før er set på kometer.
Imens samlede Ptoemely instrumentet prøver fra den atmosfære, som udover vanddampe, CO og CO2, indeholdt mindre mængder organiske stoffer inkl formaldehyd.

SE 'Science data on the surface of a comet' fra ESA
Komet 67P Churyumov-Gerasimenko's voksende koma Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko nærmer sig sin Perihel passage- dvs turen ind om Solen. Dermed smelter der også stigende mængder is og gasser af kometen som begynder at danne en halo, eller koma om dens kerne og e begyndende hale efter kometen. Det er Rosetta sonden ved at forberede sig på, mens den observerer dannelsen af komet-haloen

FØLG med på ESA's Rosetta Blog
Betagende billeder af komet 67P fra Rosetta
Rosetta sonden har taget en serie betagende billeder af komet 67P/Churyumov–Gerasimenko, fra sin bane lavt over kometen. I dette billede ses den store del af kometen tæt på med den mindre de i baggrunden. På andre billeder (følg linket herunder) ses bla. en aflang forsænkning fuld af op til 30m store klippestykker, omgivet af et jævnt sandet terræn, som vidner om de voldsomme processer når kometen smelter. Klart værd at se!

SE FLERE på 'Boundary conditions' hos ESA