Når en komet rammer en gasplanet efterlader den sig tydelige spor i planetens øvre atmosfære. Det var erfaringen efter et kometnedslag på Jupiter i 1994, og det har fået forskere til at konkludere at Neptun også blev ramt af en komet for  nylig

Forskere fra det franske LESIA observatorium og det tyske Max Planck Institut har analyseret data fra Herschel af Neptun, og har fundet en forhøjelse af CO-fordelingen i dens atmosfære, der antyder at Neptun sandsynligvis blev ramt af en komet for 20år siden.

Da komet Schoemaker-Levy 9 ramte Jupiter i 1994 var forskere fra hele verden klar til at observere det og studerede det længe efter.  Efter nedslaget på Jupiter kunne man registrere forøgede mængder vand, CO, CO2 og Carbon-Sulfider i atmosfæren. Og det er netop disse stoffer man har kunnet registrere forøgede værdier af, i den øvre atmosfære på Neptun.

Neptun består mest af brint og Helium, men har også CO, CO2, vand og carbon-svovl forbindelser. Men som altid vil de letteste stoffer - Brint - flyde øverst i atmosfæren, så når man kan registrere forøgede mængder af de tungere grundstoffer højt i atmosfæren, betyder det at der  enten er sket et udbrud nedefra eller det er kommet til ovenfra, og sandsynligvis fra en komet.
Baseret på modeller af Neptuns atmosfære, har manm så kunnet konkludere, at der er sket et nedslag for omtrent 20år siden.
Man har også tidligere kunnet konstantere et lignende nedslag på Saturn for et par hundrede år siden

Kilde: Max Planck Instituttet