Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Kometer

Komet 2007P1 Holmes af Ulrik Thorup

For mindre end et år siden opdagede man en ny komet med kurs tæt forbi Jorden.  Efter at den er kommet tættere på kan man nu udelukke at den vil ramme Jorden, men den vil til gengæld blive et flot himmelshow i begyndelsen af september

Kometen som hedder C2010 X1 Eleni er en meget lang-periodisk komet med en periode på ikke mindre end 600.000år, så det er første gang den er blevet set af mennesker!.

Den passerer tæt forbi Jorden d. 16 oktober i en afstand af 35 mill. km på sin vej ind om Solen. 35 millioner km lyder måske ikke som "lidt", men det ER kun 0,2 AU (x1/5 af afstanden mellem Solen og Jorden), så i komet-sammenhænge er det en tæt passage.

Komet ELeni's bane ind om Solen

Men den tætte passage betyder 2 ting for hvad vi kan forvente af den:
- Normalt er kometer klarest efter at de har passeret ind om solen, men på grund af den tætte passage, vil Eleni også være meget klar når den er på vej ind, så den vil holde sin klareste lysstyrke på omkring magnitude 6* i to måneder

- Den anden ting er at man kan forvente overraskelser af den, ligesom komet Holmes i 2007. For de lang periodiske kometer som har været indenom Solen mange gange før, er smeltet godt og grundigt af på overfladen, mens de lang-periodiske kan være mere porøse på overfladen. Dermed kan der brække stykker af- eller komme kraftige jets fra den, på samme måde som vi så det i 2007, da komet Holmes (Bill. øv) pludseligt blussede op. Holmes kunne dengang ses med det blotte øje selv fra byen!

* Magnitude 6 er lige grænsen for hvad man kan se med det blotte øje

Hvor- og hvornår kan vi se kometen?
Eleni står lige nu i jomfruen (Virgo) og er stille på vej op mod Leo som begge er gemt under horisonten. Men efterhånden som den kommer tættere på os, tager den voldsomt fart og fortsætter op mod tvillingerne og ender i Auriga i September, hvor den stadig er klarest med en lysstyrke på 6 magnitude. Og det er den gode nyhed. For Auriga står højt i øst først på natten og meget højt i syd senere på natten, så vi får en rigtig god chance for at se den.

Søgekort over C2010X1 Eleni

Dermed vil der ikke være meget sjov ved den i August-september når den først er passeret os på vej ind mod Solen fordi den forsvinder i sollyset. Men i sidste halvdel af september og begyndelsen af november vil den stå ret højt (20-25o) før midnat og endnu højere i syd ud på natten, og den vil stadig være klar (Magnitude 6-7)

Ved en lysstyrke på magnitude 6 vil den lige være til at skimte med det blotte øje fra en mørk himmel, men vil være let at se i en almindelig binokulær håndkikkert (8x40 - 7x50). Komet Holmes i 2007 var klarere, men havde til gengæld ingen synlig hale, fordi dens hale pegede direkte væk fra os. Men Eleni får vi at se mere fra siden, så vi har en chance for at se en mere klassisk komethale som på bill. th.

Kilder: NASA/JPL og Seiichi Yoshida's earith.net