Komet Hartley2

Dybdegående analyser efter EPOXI's passagen forbi komet Hartley2 sidste år, afslører at Hartley2 er en hyperaktiv lille komet.

Analyser efter begivenheder som når en sonde passerer en komet tager lidt tid. Og nu er der kommet mere dybdegående analyser af dataene fra Deep-Space sonden EPOXI passage af komet Hartley2 sidste år.

Og de konkluderer at Hartley2 er en lidt usædvanlig aktiv komet for sin størrelse. Det skyldes iflg. forskerne fra University of Maryland at:

  1. Den peanut formede komet er ikke en "oprindelig" komet, men er skabt af sammenstød mellem flere objekter/kometer (hvoraf dens "dobbelte" peanut-form)
  2. Komet Hartley2 roterer anderledes end andre kometer, fordi den roterer om en akse, men også tumler rundt om en anden akse
  3. Den tykke ende af kometen er meget knudret, med 50m høje blokke spredt ud over den.

Det giver grobund for en lang mere aktiv komet end man normalt ser for så relativt lille en komet.

"Selvom Hartley2 er den eneste sådanne hyperaktive komet der er blevet undersøgt  med en rumsonde, kender vi mindst et dusin andre meget aktive kometer i forhold til deres størrelse, som sandsynligvis er drevet af CO og CO2 jets" siger Michael O-Hearn fra University of Maryland

Kilde: University of Maryland, som var EXPOXI's science team