Kometer

Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko og dens halo Oxygen molekyler (fri ilt; O2) som vi kender den fra vores atmosfære er ikke så almindeligt i rummet, fordi Oxygen hellere vil gå i forbindelse med brint og danne vand, eller Kulstof og danne CO2. Derfor blev astronomerne noget overraskede da ESA i nov 2015 fandt O2 om komet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Man mente på det tidspunkt at det måtte være "Oprindeligt" ilt som var frosset ned, og nu tøede op. Men selvom det var et spændende perspektiv, troede kemikerne aldrig helt på det, fordi ilten selv i frosset tilstand burde være gået i forbindelse med nogle af de andre stoffer i kometen i løbet af de milliarder år.

Men nu har en kemiker afklaret hvor iltmolekylerne sandsynligvis kommer fra. For når kometens is tør op, ioniseres det af den hårde UV stråling fra Solen, som også presser det tilbage mod kometen, hvor det stærkt polære ilt stjæler ilt fra vanddampene og danner ilt-molekylerne + brint.
Hjælpen kom fra en lidt uventet kant, da det ifølge bladet Engineering var en kemiker som normalt laver computerchips med den samme teknik der regnede den ud

I løbet af de godt 2 år Rosetta sonden fulgtes med komet 67P da den rundede Solen, afslørede den mange udbrud fra- og ændringer på overfladen af kometen. En ny artikel i Nature, har analyseret disse, og viser sammenhænge mellem komet-udbrud og jordskred, revner og meget andet.
Se Kollapset klippevæg afslører komet-indre, Rosetta fanger komet-udbrud og < ahref="http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Before_and_after_unique_changes_spotted_on_Rosetta_s_comet" target="new">Unique changes spotted on comet
Komet ovejoy
Astronomer har de seneste år erkendt at Jorden er blevet beriget med vand fra kometer i det tidlige solsystem. Men fordi kometers vand har en højere andel Deuterium ("tungt vand"), mener man det kun kan være dele af vores vand der stammer fra kometer.
Men nye sammenligniger af andelen af tungt vand (D-H forholdet) i komet Lovejoy før og efter dens passage om Solen, viser at D-H forholdet ændrede sig kraftigt i løbet af passagen.
Dermed er det muligt at større dele af Jordens vand kom fra kometerne.

LÆS Possible Change in Water ‘Fingerprint’ of Comet fra NASA
Enorm komet revet i stykker af den hvide dværg WD 1425+540
Enorm komet revet i stykker af den hvide dværg WD 1425+540
Et hold astronomer som har studeret den hvide dværg WD 1425+540, som ligger 170 lysår herfra i stjernebilledet Bootes.Under studierne af den fandt de beviser for at et stort objekt med en kemisk sammensætning der minder meget om Halleys komet, er ved at falde ned på den kompakte dværg-stjernerest. Nitrogen er et af de stoffer som er unikt for kometer, og det er første gang man har set Nitrogenlinier fra en hvid dværg. Eftersom hvide dværge er meget små tunge stjerner, er kometen givetvis blevet revet itu og spredt udenom den hvide dværg, så stjernens lys skinne igennem resterne af dem.
Se big brother of Halley’s Comet ripped apart by white dwarf fra ESA
NEOWISE finder 2 nye kometer
NEOWISE finder 2 nye kometer
NEOWISE har fundet 2 nye kometer: Komet C/2016 U1 NEOWISE, som er tættest på Jorden 16 januar og kan ses på den sydøstlige himmel (men ret lavt fra Danmark), og 2016 WF9. 2016 WF9 har en 4½ årig bane om Solen, der tager den ud til Jupiter og ind til lige indenfor Jordens bane. 2016 WF9 er dermed en "mellemting" mellem en asteroide og en "rigtig" komet.
Rumteleskop WISE fandt ikke mindre end 34.000 asteroider i løbet af dens første infrarøde kortlægning af himlen!

Kilde: NEOWISE Mission Spies One Comet, Maybe Two