Kometer

Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko67P skifter farve
Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko67P skifter farve
Da Rosetta sonden mødte komet Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko67P, som den stadig kredser om, var den overraskende mørk og reflekterede kun 6% af sollyset. Men efter at kometen har været inde at vende om Solen, har den stille og roligt skiftet farve og er blevet meget lysere, så den idag reflekterer ca. 40% af sollyset. Årsagen er at solvinden blæser dens overflade fri for støv og snavs, så der er langt mere is på dens overflade nu.

Se 'The colour-changing comet' fra ESA

Da komet C2016 BA14 susede forbi Jorden 21 marts, lavede amatørastronomen Greg Hogan denne 20 minutters timelaps video af den. Komet C2016 BA14, som menes at være et fragment af komet 252P/LINEAR som passerede Jorden dagen efter. De passered begge Jorden i en afstand af flere millioner km, men er ikke desto mindre de tætteste kometpassager siden komet D/1770 L1 passerede Jorden i 1770.

Radarobservationer af kometen viste også dens form og størrelse meget præcist
Komet Pan-STARRS (P/2016 BA14)
Komet Pan-STARRS (P/2016 BA14)
Forleden passerede Komet Pan-STARRS (P/2016 BA14) Jorden i en en afstand af kun 3,6 millioner km - en af de tætteste komet-passager i århundreder.
Men analyser af kometen viste at den er væsentligt større, end man troede, fordi den reflekterede meget mindre lys end kometer normalt gør, med en albedo på kun 3%. Dvs. at den kun reflekterede 3% af lyset fra Solen. Til sammenligning reflekterer asfalt 4%!.
Forskerne bag observationerne har endnu ikke noget bud på grunden til at den er så mørk

Kilde: 'Planetary Science Institute'
Komet
komet
Søndag 21 marts passerer 2 kometer "tæt" forbi Jorden, i en sikker afstand af flere millioner km, Men selvom de passerer på hver sin side af jorden, har de 2 kometer - komet 252P/LINEAR og den nyopdagede P/2016 BA14 - så bemærkelsesværdigt ens baner, at forskere mener de kan være tvillinger; Hvis de fx oprindeligt har været én komet, der er gået i to dele.

Se A 'tailø of two comets' hos NASA/JPL
Halleys komet fotograferet af ESA sonden Giotto
Halleys komet fotograferet af ESA sonden Giotto
21 marts passerer komet 252P/LINEAR 12 Jorden i en afstand af "kun" 5 mio km. Samtidigt er komet P/2016 BA14 (Pan-STARRS) også på vej ind forbi Jorden; Den passerer Jorden d. 22 marts i en afstand af 3½mio km, som er den tætteste komet-passage i de 246år man har kunnet føre regnskab med dem!
3½ mio km er 9x afstanden til Månen, så det er selvfølgelig stadig sikker afstand. den står

Se: Cometarysciencenews og The Telegraph