Jupiter

Juno sonden ved Jupiter
Juno sonden ved Jupiter
Juno sonden sluttede 4 juli en 5år lang rejse til Jupiter, da den bremsede med motoren, for at lade sig indfange af Jupiter. Igår nåede den så det yderste punkt i sit nye indfangnings-kredsløb om Jupiter. Den er derfor nu begyndte et fald ind mod Jupiter hvor den d. 27 aug er tættest på planeten, kun 4.200km over Jupiters skytoppe! Indfangsnings-kredsløbet er et langstrakt 53 dages kredsløb, som den skal tage 2 af baner om, inden den går ind i det endelige tættere 14 dage lange kredsløb om gasplanetern

I modsætning til ankomsten 4 juli, vil Juno nu have alle instrumenter tændt under den tætte passage, så der er udsigt til nogle fantastisk detaljerede nærbilleder af Jupiter.

JUNO missionpages hos JPL
Varmefordeling fra Jupiters røde plet
Varmefordeling fra Jupiters røde plet
En af de ting der længe har undret planetforskere, er hvordan Jupiters øvre atmosfære kan være så varm som den er; På alle andre planeter bliver atmosfæren koldere jo længere man kommer op, men på Jupiter er den øvre atmosfæretop - ca. 500km over de synlige skytoppe - varmere.
Forskerne fra Boston University har målt temperaturerne med infrarøde optagelser af Jupiter, men de fandt at temperaturerne var højest over den sydlige hemisfære og især over den del hvor den store røde plet befinder sig.
De har derefter vist hvordan varmekonvektion fra den store storm kan brede sig over store dele af

Kilde: pressemeddelse fra Boston University

Nu hvor Juno sonden er i kredsløb om Jupiter i et 53 dages kredsløb om Jupiter, og skal bruge endnu en affyring, for at komme i et tættere kredsløb om planeten.Imens er de forskellige science teams ved at starte instrumenterne op og teste dem, så vi snart kan forvente at se nogl ebilleder og resultatre fra missionen!.
Følg med på Juno's mission page hos NASA
Juno i kredsløb om Jupiter
Bremsemanøvren gik godt, så n er Juno i kredsløb om Jupiter

Bremsemanøvren i morges gik godt; Juno affyrede sin hovedmotor, så den bremsede farten med 542m/s. Derefter reducerede Juno sin rotation om sig selv fra 5 til 2 omdrejninger/minut og drejede rundt så antennen igen peger mod Jorden og gentoptage kontakten med Jorden. dermed får de store solpaneler også igen strøm fra Solen.

Se 'Juno Spacecraft in Orbit Around Mighty Jupiter' fra NASA og 'Juno Spacecraft in Orbit Around Mighty Jupiter' fra JPL
Jupiter systemet fotograferet af Juno lige før den afbrød forbindelsen til Jorden for at indlede bremsemanøvre
Jupiter systemet fotograferet af Juno lige før den afbrød forbindelsen til Jorden for at indlede bremsemanøvre

Juno sonden har nu afbrudt forbindelsen til Jorden, for at dreje rundt så den kan affyre sin raketmotor, for at bremse op, så den kan gå i kredsløb om Jupiter. det er en farefuld manøvre, når den selv skal dreje rundt og dermed mister kontaktren med Jorden, indtil den har bremset op. Derefter skal dens danske navigationskamera og -system sørge for at re-orientere sonden, så dens parabol antenne igen peger mod Jorden, og den kan genoptage kontakten med Jorden.
Billedet herover er det sidste billede den sendte tilbage til Jorden inden manøvren.

LÆS 'Juno Hours From Gas Giant Jupiterø fra NASA,
'Juno and JEDI prepare to unlock the mysteries of Jupiter ' fra JHU
og se 'VIDEO: Rumsonde ankommer efter 3 mia km's rejse: Høre om NASAs store mission til Jupiter' på DR