Jupiter

Denkaos-agtige overflade på Jupitermånen Europa Jupitermånen Europa menes at have en kerne af klippe, men menes også at huse et underjordisk hav. Dens overflade er præget af kaotiske geologiske formationer. Forskere mener iflg. ESA at strukturerne skyldes at det underjordiske vand ligger lige under overfladen, så når meteroriter gennembryder overfladen, trænger vand op nedefra, som i det tomme rum straks koger, inden det fryser til is.
ESA håber at den kommende JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) vil kunne afgøre.

LÆS ESA's JUICE-mission og 'Chaos on a watery world'
Vulkanen Loki Patera på Jupitermånen IoVoyager-sonderne gav os de første detaljerede billeder af Jupiters måner som er få tusinde km store og ½-1 mia km væk. Men nye kæmpeteleskoper på Jorden gør det muligt direkte at observere overfladedetaljer på dem.
Large Binocular Telescope (LBT) som er 2 x 8,4m teleskoper der arbejder sammen som ét 22,8m teleskop og som bruger den hidtil mest avancerede adaptive optik har kunnet observere detaljer på den kun 200km store vulkan Loki Patera på Jupitermånen Io..

Billedet her viser de nye LBT billeder (røde) af vulkanen, med et Voyager billede lagt antydningsvist henover.

Se 'Giant Telescope Takes Close Look at Jupiter's Moon' på University of Arizona
De 3 måner foran Jupiters planetskiveHubble rumteleksopet har fanget en sjælden samtidig passage af 3 af Jupiters måner, foran planetskiven. De 3 måner er (fra venstre) Callisto, Io og Europa.

Kilde: ESA's Hubbleside
http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/images/mediumsize/PIA19048_ip.jpg
Billexdet er af JUpitermåpnne Europa, er en mosaik af billeder taget af Galileo sonden i 1999. Ved hjælp af moderne billedbehandling er billedet og farvegengivelsen forbedret, for at give et realistisk billede af hvordan Europa ville se ud, set med menneskelige øjne

Kilde: NASA Photojournal
Jupiter med Ganymedes skygge foran den røde pletNASA's Hubblesite offentliggjorde igår dette billede af Jupiter, taget af Hubble 21 april.
Hubble skulle studere ændringer i den røde plet, men lige præcis på dette tidspunkt, kom Jupitermånen Ganymede ind foran den røde plet, så pletten kom til at ligne et 25.000km stort øje.
Man kan jo ikke lade være med at tænke på Trille's "Øjet i det høje"!! :)

Se mere på NASA's Hubblesite og billedet i fuld opløsning