Jupiter

Jupiters vulkanmåne Io
Jupiters vulkanmåne Io
Jupitermånen Ioer oversået af lava-sletter, som vedligeholdes af omkring 100 aktive vulkaner. Io's indre holdes varm af tidevandskræfter fra jupiters tyngdefelt.
Udover sletterne er der også en række bjerge, der klumper sig sammen om vulkanerne. Rent geologisk er det lidt usædvanligt, fordi bjerge oftest dannes når skorpen presses sammen, mens vulkaner skabes af svagheder; De to opstår dermed normalt hver for sig.Men nye beregninger forklarer hvordan Io's bjerge dannes når vulkanerne slukkes. Og geologerne mener at Jordens første bjerge dannedes på samme måde.


'Squeezing out mountains, mathematically, on Jupiter’s moon Io' fra Washington University
17 marts kl. 01.16 dansk tid, blev Jupiter ramt af en asteroide eller lille komet, som resulterede i en flere jorddiametre stor fontæne af gasser der blev sprøjtet ud i rummet. Det var en række amatørastronomer der var så heldige at fange den sjældne - men ikke helt enestående - begivenhed. Jupiter blev også ramt af en komet i 1994 og af mindre asteroide i 2008 og 2010.
Herunder er et par af amatørernes videoer fra Youtube.

Nedslaget filnet af Australieren John McKeon


Her filmet fra Østrig af Gerrit Kernbauer
Nordlys på Jupiter
Nordlys på Jupiter
Jupiters nordlys lyser ved meget korte bølgelængder, så det ses bedst i UV- og røntgenspektret. Observationer med Chandra røntgenrumteleskopet, sammenlignet med solaktiviteten, viser hvordan Jupiters nordpol lyser op efter solstorme. det er første gang man har observeret Auroraen efter solstorme og vist hvordan aktiviteten tiltager efter soludbrud, ganske ligesom Jordens Aurora.

Kilde: 'Jupiter: Solar Storms Ignite 'Northern Lights' on Jupiter'
Jupiter fotograferet af Henrik Rosenørn
Jupiter fotograferet af Henrik Rosenørn
Denne uge er Jupiter tættest på Jorden - dvs at Jorden står lige mellem Solen og Jupiter. Dermed er den godt 1½x større end den er når den er længere væk (Den varierer mellem 29" og 50").
De fleste der kigger lidt op har sikkert bemærket den, som en meget klar stjerne der står højt i syd ved midnatstid. Og netop fordi den står så højt, er det en fantastisk lejlighed til at se eller fotografere den. Jupiters skybælter og berømte røde plet kan ses i selv mindre små teleskoper og dens måner endda med en håndkikkert!
Se også Science @NASA

Det er lykkedes at lave en computersimulation, som gengiver de jets og hvirvler (vortex'er) man gennem århundreder har kunnet se på Saturn og Jupiter. Hemmeligheden ligger i opgående varmestrømmer i nogle lag som er meget dybere end man hidtil mente.

LÆS MERE på University of Alberta