Jupiter

Jupitermånen Io og dens vulkaner
Jupitermånen Io og dens vulkaner
Jupitermånen Io som kredser tæt om kæmpeplaneten Jupiter, formørkes flere gang dagligt af gasplaneten. Io har også en "dag" og en "nat" side, men her fra Jorden og vores rumteleskoper, kan vi kun se dagsiden. Til gengæld kan man se hvad der sker "om morgenen", når den dukker frem bag Jupiter og igen komer solskin og temperaturen stiger fra -167'C til -148.
De 2 timer lange formørkelser får dens svovldioxid-atmosfære (SO2) til at fryse ned og næsten forsvinde. Når den kommer ud i solen igen, fordamper svovldioxid-isen og genetablerer atmosfæren."Det bekræfter at atmosfæren er i en konstant tilstand af kollaps og reparation og viser at en stor del af atmosfæren dannes af fordampning af SO2-is" siger John Spencer fra SwRI

Kilde: South West Research Institute
Juno sonden ved Jupiter
Juno sonden ved Jupiter
Juno sonden sluttede 4 juli en 5år lang rejse til Jupiter, da den bremsede med motoren, for at lade sig indfange af Jupiter. Igår nåede den så det yderste punkt i sit nye indfangnings-kredsløb om Jupiter. Den er derfor nu begyndte et fald ind mod Jupiter hvor den d. 27 aug er tættest på planeten, kun 4.200km over Jupiters skytoppe! Indfangsnings-kredsløbet er et langstrakt 53 dages kredsløb, som den skal tage 2 af baner om, inden den går ind i det endelige tættere 14 dage lange kredsløb om gasplanetern

I modsætning til ankomsten 4 juli, vil Juno nu have alle instrumenter tændt under den tætte passage, så der er udsigt til nogle fantastisk detaljerede nærbilleder af Jupiter.

JUNO missionpages hos JPL
Varmefordeling fra Jupiters røde plet
Varmefordeling fra Jupiters røde plet
En af de ting der længe har undret planetforskere, er hvordan Jupiters øvre atmosfære kan være så varm som den er; På alle andre planeter bliver atmosfæren koldere jo længere man kommer op, men på Jupiter er den øvre atmosfæretop - ca. 500km over de synlige skytoppe - varmere.
Forskerne fra Boston University har målt temperaturerne med infrarøde optagelser af Jupiter, men de fandt at temperaturerne var højest over den sydlige hemisfære og især over den del hvor den store røde plet befinder sig.
De har derefter vist hvordan varmekonvektion fra den store storm kan brede sig over store dele af

Kilde: pressemeddelse fra Boston University

Nu hvor Juno sonden er i kredsløb om Jupiter i et 53 dages kredsløb om Jupiter, og skal bruge endnu en affyring, for at komme i et tættere kredsløb om planeten.Imens er de forskellige science teams ved at starte instrumenterne op og teste dem, så vi snart kan forvente at se nogl ebilleder og resultatre fra missionen!.
Følg med på Juno's mission page hos NASA
Juno i kredsløb om Jupiter
Bremsemanøvren gik godt, så n er Juno i kredsløb om Jupiter

Bremsemanøvren i morges gik godt; Juno affyrede sin hovedmotor, så den bremsede farten med 542m/s. Derefter reducerede Juno sin rotation om sig selv fra 5 til 2 omdrejninger/minut og drejede rundt så antennen igen peger mod Jorden og gentoptage kontakten med Jorden. dermed får de store solpaneler også igen strøm fra Solen.

Se 'Juno Spacecraft in Orbit Around Mighty Jupiter' fra NASA og 'Juno Spacecraft in Orbit Around Mighty Jupiter' fra JPL